Нямам никакви притеснения за никакви форми на контрол, заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси.

Главният прокурор представи поискания от опозицията доклад за дейността на прокуратурата за периода януари-август и отговаряше на депутатски въпроси, свързани с постигнатото от държавното обвинение за отчетените 8 месеца.

„Не съм правил сравнително изследване, но може да се окаже, че сме номер 1 по брой осъдени лица в Европейския съюз“, посочи Гешев, след като отчете положителните статистически данни от своя доклад. Във връзка с няколко депутатски въпроса, сред които и такъв, свързан с доклада на Европейската комисия по новия механизъм за сътрудничество, Гешев посочи: „Виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес, ние не сме играчи на това поле“.

„Няма проблем да участвам във всякакъв вид обсъждания“, посочи още Иван Гешев. „Политическата цел е отстраняване на главния прокурор, това не ме притеснява“, каза още той. Гешев посочи още, че по-голямата част от обвиняемите по високите етажи на властта са представители на най-голямата управляваща партия и определи това като логично.

По време на изслушването на главния прокурор се стигна и до инцидент. От заседанието на Правна комисия бе изведен млад мъж, с висяща на врата прескарта, който подмяташе реплики и показваше 500-еврови банкноти. „Те са за вас“, провикна се мъжът, преди да бъде принуден да напусне залата.

По време на представяне на доклада си главният прокурор Иван Гешев обяви, че в интерес на държавното обвинение е постоянния диалог и обмен на информация с парламента, както и с останалите власти, но при стриктно спазване на разделението между властите. В рамките на изказването си Гешев се похвали с добри резултати срещу битовата престъпност – кражбите са намалели с 22%, а грабежите – с 19%. Забелязва се спад и в кражбите на автомобили.

„90,7% са намелели телефонните измами за първите 5 месеца на тази година спрямо предходната“, отчете още Иван Гешев и допълни: „Това беше хроничен проблем, който всички смятаха за нерешим. Този проблем в момента не съществува“. Главният прокурор обърна внимание още на огромния обем разкрити нелегални отпадъци, както на успешната акция срещу разпространението на наркотици в районите на училищата.