Броят на сделките с имоти в Русенско отчита драстичен спад през третото тримесечие на годината, показват данните на Агенцията по вписванията. Общият брой на продажбите е 877, което е с 37% по-малко, отколкото през същото тримесечие на миналата година.
Почти наполовина намаляват ипотечните заеми и е очевидно, че заради кризата с Ковид-19 много домакинства вероятно са отложили времето за покупка на желаното ново жилище. За юли-септември са регистрирани едва 42 законни ипотеки, които се използват при покупка на ново строителство. Договорните, вписвани при придобиване с банков заем, са 133. За същия период на миналата година Агенцията по вписванията отчете 91 законни и 215 договорни ипотеки.
Внезапната икономическа депресия заради пандемията и резкият скок на безработицата все по-видно увеличават финансовите проблеми на фирми и домакинства. Броят на заличените ипотеки, показващ колко лица са изплатили ипотечните си заеми, намалява до символични нива. Колко хора от Русе са закъсали с кредитите, няма откъде да разберем, но броят им в национален мащаб непрекъснато нараства. Към края на август близо 110 хил. домакинства и над 15 хил. фирми са поискали отсрочване на заеми за над 10 млн. лева.