За втора поредна година „Каолин“ получи една от наградите в конкурса „Най-зелените компании“, организиран от b2b Media. Минната компания грабна първата награда в категория „Зелени инвестиции“. Това бе юбилейното, десето поред издание на конкурса, познат като Зелените Оскари. Миналата година русенската компания получи приза за „Зелена SCR кампания“.
Журито даде първото място на „Каолин“ заради проекта за подмяна на стария филтър на ротационната пещ в обогатителната фабрика във Ветово с напълно нов електростатичен филтър. Той получи най-висока оценка от авторитетното жури и пребори конкуренцията на компании като „Захарни заводи“ АД и „Монбат Груп“.
Проектът за монтаж на нов електростатичен филтър във ветовската фабрика е един от най-значимите проекти на дружеството през 2019-2020 година. Инвестицията от около 1,6 милиона евро гарантира възможно най-ниско ресурсно потребление и съответно минимално вредно въздействие от дейността върху околната среда.  Основната задача на електростатичния филтър е пречистване на отработените газове на ротационната пещ от генерирания прах при производството на шамот или калциниран каолин. С монтажа му общата пречиствателна ефективност на процеса е 99.967% и гарантира десетократно по-ниски стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух от нормативно определените 50 mg/Nm3.
Новият напълно автоматизиран електростатичен филтър е изработен от швейцарската фирма „ELEX“ AG в сътрудничество с немската „Thyssenkrupp“ AG. Той е от най-висок клас, съответстващ на най-добрите налични практики и ноу-хау. Енергийното му потребление е редуцирано с над 8% - още един принос към опазването на околната среда.