Изложба „Мандала - храмът на тайнствената тантра“ идва в Русе след своето представяне в Полша, за да покаже разноликия образ на будизма, пресъздаден в ценни творби от 17-18 век. Повод за нестандартната експозиция е 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Монголия и България. Домакин и инициатор на събитието е почетният консул на Монголия хонор.проф.д-р Камен Милков. Официален гост на изложбата, която ще бъде открита на 6 октомври, вторник, от 17.30 часа в Художествената галерия, ще бъде извънредният и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н.Пр.Дашжамц Батсайхан. Пътуващата експозиция ще може да бъде разглеждана до неделя. 
Мандала - това е олицетворението на Буда и неговия свят в различните му варианти. Чрез изложбата посетителите ще могат да се запознаят с религията и нейните различни образи и лица. Навремето хората не са имали право да се докоснат до тези произведения, а до тях достъп са имали само представители на висшия религиозен клир, затова са наричани тайни, разказват организаторите на събитието.
Смята се, че творбите са заредени с енергия, имат силата да изчистват негативите, лошата карма и да допринасят за просперитет и благоденствие. 
Справка показва, че произведенията са оцелели след настъпването на комунизма в Монголия, когато почти всички храмове са разрушени. Останал е обаче манастирът в Улан Батор, където те са съхранени.