Девет русенци са задържани при спецоперация на Криминална полиция за противодействие на разпространението на дрога, проведена под надзора на Окръжна прокуратура. 
Миналата седмица варненски криминалисти са разкрили нива с площ 2.5 дка между дългополските села Сава и Аспарухово, засадена с близо 5400 стръка коноп. Задържани са двама мъже, които отглеждали канабиса, а при разпитите е установено, че част от растенията били транспортирани до Русе.
След разследване на русенските криминалисти по домовете им са задържани девет дилъри. При обиските в 13 имота и девет автомобила са намерени 950 грама марихуана, 550 грама метамфетамин, 15 растения канабис с височина около 150 см, 33 малки растения коноп, много мобилни телефони и компютри, които те използвали за комуникацията помежду си, и близо 80 000 лева. 
Установено е, че деветимата русенци карали пратки с дрога до Русе и Велико Търново. Трима от тях на възраст от 25 до 30 години са сочени за тартори на престъпната група и са оставени в ареста за постоянно с решение на Окръжния съд. 
Работата по изясняване на схемата, участниците в нея и ролята на всеки от тях продължава.