От Областния оперативен щаб за борба с COVID-19 отправят призив към жителите и гостите на Русе и региона да спазват всички необходими мерки за недопускане по-сериозното разпространение на заболяването.

Нека носим маски там, където това е необходимо! Нека всички спазваме правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина! Те са тези, които в момента ни позволяват да водим един сравнително нормален начин на живот, при който не се изисква предприемането на крути мерки като затваряне на различни обекти или налагане на ограничения в предвижването на хората! В този момент от нас зависи какъв ще бъде по-нататъшния развой на пандемията! Нека запазим себе си здрави, а същевременно да се замислим и за живота на другите около нас, както и на тези, които обичаме! Коронавирусната инфекция представлява реална опасност и нейното навременно осъзнаване и респективно предприемане на адекватни превантивни мерки е решаващо за живота и здравето на нашите близки и на нас самите! Нека бъдем повече хора и да се замислим за опасността преди да е станало късно!“, апелира заместник областният управител на област Русе Валентин Колев.

Време е да спрем да спорим има ли вирус или не! Случващото се около нас е реалност, която налага защитата на изконното човешко право на живот, за сметка на някои леки ограничения в ежедневието ни!“, допълни още той.

Същевременно заместник областният управител Валентин Колев посочва, че няма причина за излишна паника, тъй като към момента епидемичната ситуация е под контрол и даже при нейното влошаване лечебните заведения са в състояние да отреагират изключително бързо.

Припомняме, че на 25-ти този месец при министър-председателя Бойко Борисов се проведе среща, от която стана ясно, че България е на 26-о място в Европа по заболеваемост от COVID-19. Въпреки това призивът на заместник областния управител е насочен към превенцията и съответно максималното ограничаване на заболеваемостта.

Заместник областният управител Валентин Колев, който е и заместник-председател на Щаба е в постоянен контакт с всички институции както на местно, така и на национално ниво, които са отговорни за справяне със ситуацията.