Русенското читалище „Ангел Кънчев“ с включи с дарение на осем кашона книги в инициативата за създаване на българска библиотека в Тенерифе. Инициативата е на живеещата от години на най-големия от Канарските острови Нели Кирилова, която преди две години е дарила 70 лични книги на библиотека „Das vida“ /“Даряваш живот“/, в която вече има над 1000 тома.
„Идеята много ни хареса, тъй като получаваме много дарения от русенски и не само русенски почитатели. Това, което е като многоекземплярност за нашата библиотека и не ни е нужно, решихме, че можем да бъдем полезни на българите в чужбина. Страхотно, е че сънародниците ни искат по някакъв начин да поддържат българщината, да бъдат съпричастни“, казва библиотекарката Кармен Димитрова.
А наред с благодарността си Нели Кирилова разказа какво стои зад инициативата да има кът на българското слово в Тенерифе.
„За нас е много важно връзката, която имаме с българи и искаме да я имаме с българи в България, за да няма такова разделение българи в чужбина, българи в България. За момента успяваме да я поддържаме и съм дори много приятно изненадана как е приета самата идея от хората, които обичат книги, занимават се с книги. Една от нашите идеи е да разпространяваме български автори, да се чете за тях, за съвременни български автори, защото много от хората са в чужбина над 20 години“, споделя българката.
В Тенерифе българската общност е много активна. Освен библиотеката, има танцов състав, благотворителна асоциация, а през октомври ще отвори и първото българско училище.