Влизането в сила на гласуваното тази седмица увеличение на пенсиите с 40 процента, както и други неподкрепени от бюджета плащания, може да увеличат бюджетния дефицит на Румъния до 11 процента, предупреди представител на Националната банка на Румъния, цитиран от в. "Адевърул".

Кристиан И. Попа, член на административния съвет на централната банка, заяви, че подобен ход може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на Румъния.
"Играем си с огъня и вече излиза дим (...) Влизането в сила на увеличение с 40 процента на пенсиите, но и други неподкрепени от бюджета плащания може да доведат бюджетния дефицит до 11 процента. Такава е прогнозата на група експерти от централната банка, това е абсолютен рекорд и в контекста на пандемията със сигурност е неустойчив", заяви икономистът.

"Съществува и рискът на рейтинговите агенции, които чакат да видят обнародването на закона, преди да вземат решение дали да понижат рейтинга ни до нивото, на което не се препоръчват инвестиции, или не. Може да нямат търпение. Мисля, че недисциплинираността, която показахме през последните години, не ни помага", посочи Попа.

Той изрази мнение, че ако законът за увеличение на пенсиите с 40 процента бъде обнародван, международните рейтингови агенции ще понижат рейтинга на Румъния.

Представителят на централната банка отбеляза, че бюджетният дефицит е нараснал във всички страни заради пандемията, но мнозинството от страните са направили временни разходи, свързани със здравеопазването, а не са се ангажирали с постоянни разходи, които ще се повтарят година след година.

"Не трябва да забравяме, че влязохме в пандемията с най-големия дефицит в Европа, над наложения от Европейската комисия лимит, и вече сме в процедура за прекомерен дефицит. През март-април прогнозирахме двуцифрен дефицит и тогава това изглеждаше преувеличено", заяви представителят на централната банка.

Той отбеляза, че нивото на задлъжняване на страната върви по "силно възходяща линия".

Румънският парламент одобри на 22 септември актуализация на бюджета за 2020 г. с поправка, внесена от опозиционната Социалдемократическа партия, предвиждаща увеличение на пенсиите с 40 процента.

Парламентаристите отхвърлиха с 242 гласа "за", 147 "против" и 11 въздържали се предложеното от либералното правителство увеличение на пенсиите с 14 процента и така в закона остана първоначалният вариант, приет през 2019 г.

Правителството на Национално-либералната партия заяви, че ще оспори в Конституционния съд ревизията на бюджета, която предвижда също така и увеличение на учителските заплати.