Две независими камери за видеонаблюдение - частна и общинска, заснеха залпово изпускане на дим от завода за автомобилни части „Линамар“, по-известен като „Монтюпе“.
Първото съобщение дойде от екоактивиста Иван Белчев, който между 5.55 и 5.59 часа вчера е записал с помощта на специално разработен от него софтуер лек пушек, който малко по-късно се сгъстява, докато започне силно залпово изпускане на емисии около минута и половина. След около час, към 7.20 часа, той забелязва, че в социалните мрежи започват да бликат оплаквания за тежки миризми на дежурния изгорял бакелит и сигнали за смрад край университета, в центъра на града, около пазара и жп гарата.
Видеото с димящия комин в Източна промишлена зона, което бе споделено и масово коментирано във фейсбук, е заснето с помощта на софтуер, който засича дима и включва камерата, обяснява Белчев. Сензорът е монтиран в Индустриалния парк, като екоактивистът не назовава на кое предприятие е записаният комин, но от думите му недвусмислено се разбира, че става въпрос за „Монтюпе“ или „Линамар“ - завод, който неведнъж през годините е санкциониран и част от производствените му линии са спирани заради засечени нарушения и неправомерни проветрявания.
Пределно ясно е, че ако екоинспектор отиде да провери предприятието след подаден сигнал в 7.20 часа, за събитие, станало в 5.55 часа, ще констатира, че всичко е наред. Разработеният софтуер, който следи за пушеци на базата на видеонаблюдението, даде резултати още първата вечер от пускането си. До седмица всеки желаещ ще има достъп до него и ще може да следи предприятието-замърсител чрез домашния си компютър, казва Белчев. 
Подобно наблюдение на същото предприятие предприе преди седмица и кметът Пенчо Милков, който постави до оградата наблюдателен пост от КООРС. И тогава бяха докладвани идентични залпови изпускания, често траещи едва 30-40 секунди. Вчера и Общината разпространи информация, че нейна камера до „Линмар“ е засякла в ранните часове залпово изпускане на пушек около минута и половина от покривните съоръжения. „Вятърът към този момент е бил от югоизток, а след 7:00 часа сменя посоката си от североизток. Малко преди 8:00 ч тази сутрин се получават и първите сигнали за отчетлива миризма на бакелит в центъра на Русе и кварталите „Възраждане“, ЦЮР и „Хъшове“, гласи съобщението на общинския пресцентър.
Днес от 18 часа е организиран протест с искане за чист въздух и предприемане на адекватни мерки, а по информация на организаторите му в понеделник предстои извънредно заседание на комисията за чист въздух към Общинския съвет.