Продължава възстановяването на щетите след преминаването на циклона Янос в Гърция.

БНТ се свърза с Десислава Димитрова - българка, живееща в една от най-засегнатите области в южната ни съседка - Кардица. По думите й, природното бедствие е нанесло сериозни материални поражения, като най-тежка е ситуацията в центъра на града.

Повечето търговски обекти са във вода и кал, налага се трактори и специална техника на местната Гражданска защита да разчистват и отводняват запушените шахти.

От силното налягане на водата са изпочупени прозорците на магазините, наводнени са и повечето мазета на жилищните кооперациии в центъра.

Сериозни щети има и върху земеделските земи - нивите на местните хора буквално са се превърнали в езера след проливния дъжд. Очакват се сериозни загуби за жителите на областта, където земеделието и в частност, отглеждането на памук, е основен поминък.

От днес отпада забраната за влизане и излизане от града. Училищата обаче ще бъдат затворени за два дни, докато трае разчистването на щетите и нормализирането на ситуацията.

Припомняме, че средиземноморският циклон Янос взе две жертви. Ураганният вятър изкорени дървета и причини спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. В централната част на страната нанесе щети именно в района на Кардица и Фарсала. Водата от придошла река унищожи мостове и сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. Железопътните връзки между Атина и Солун също бяха прекъснати.