Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца. Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на „Събуди се”.

„Другият петък ни очакват температури между 33-35 градуса. Това не е типично, но се случва. От 2000 година насам живеем в по-топъл период. Септември е с 5 градуса над нормата, което е много”, смята той.

Климатологът обясни, че от 15 юли има сериозно засушаване. Той прогнозира, че в средата на другата седмица на места ще има слаби валежи.  До края на месеца обаче не се очакват валежи.

„Август си отиде сух. Септември се очертава същото. Само Разград е покрил нормите си. В момента на морето ще бъде малко по-хладно през уикенда.


През цялата нова седмица обаче времето ще е идеално за море. Да не забравяме, че септември е есенен месец. Очаква се и октомври да е по-топъл”, заяви той.

 

Според него циклонът „Янос”, който удари Гърция и нанесе много материални щети, няма да засегне България, тъй като е типичен средиземноморски циклон. Той е на мнение, че още утре циклонът ще отслабне

Навън и вътре в морето температурата ще бъде една и съща, заяви проф. Георги Рачев.

"Септември месец си е есенен месец, нищо, че се води летен. Само след 3-4 седмици топлофикация ще пусне парното", каза Рачев. 

"Очертава се и октомври месец да бъде по-тапъл с градус-градус и половина", добави той. 

Според него за едно късно море между 11 и 16 часа е перфектно по нашето Черноморие през септември. 

"В планините времето също ще е прекрасно. Може да си позволим пикник и излет. Времето ще бъде абсолютно перфектно", добави той. 

На въпрос дали горещият септември вещае люта зима, той отвърна:

"Тези топли дни не са знамение студена зима. Всички сеизмолопгични центрове вещаят точно обратното - топла и доста влажна зима", завърши Рачев.