Днес и утре в Италия се провеждат местни избори и национален  референдум за намаляване броя на депутатите в парламента от 945 на 600  души. В над 60 000 избирателни  секции са в сила мерките срещу разпространението на Covid-19.

За кметове се гласува в над 900 общини, а за административни ръководители - в 7 области:  Вале ди Аоста, Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Кампания и Пулия,  където  право на глас имат общо над 18 милиона италианци. Най-голям интерес представлява изборът в традиционно „червената” област Тоскана, така както и в южната Пулия, където управлява демократическата партия. Според проучванията ще запазят настоящите си губернатори област Венето с Лука Дзая от „Лига”, област Кампания с демократа Винченцо Де Лука  и Лигурия с Джовани Тоти , който миналият път спечели с "Форца Италия", а сега се представя с партията си Cambiamo  - Да променим!

Противоречиви са мненията за евентуалния ефект от вота за лявоцентристкото правителство на Джузепе Конте. Експерти смятат, че при успех на опозицията е по-вероятно да се стигне до политически промени, а кабинета на Конте да продължи работата си в извънредната Covid-ситуация, неблагоприятна за предсрочни избори.

Интересен факт е, че партиите не са постоянни във виждането си за  референдума за намаляване броя на депутатите в парламента, защото при положителен отговор ще са наложителни промени и нов изборен закон.

Право на този вот имат над 46 милиона италианци. 

Към 12 часа местно време гражданският интерес към избирането на кметове е най-висок – над 15%, за областни управители и за референдума е над 12%. Отчита се на места като област Лигурия и Венето, че е по-висока с няколко пункта избирателната активност за референдума, а не за областни управители. 

Заради страх от Covid-ситуацията над 100 000 души обичайни членове в избирателните секции отказаха да работят и в последния момент се наложи да ги заместят представители на Гражданска защита, на частни организации и доброволци. В тази посока общината на Милано например намери желаещи чрез своя апел в социалните мрежи. В Рим председател на секция спаси ситуацията с девойка, срещната на улицата. Изискването е само за диплома за средно образование.