Учредителното събрание ще бъде на 27 септември от 13 часа в Интер Експо Център

Лекари, спортисти, журналисти емигранти в САЩ и бивши гербери са сред лицата на новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Те бяха представени на събрание на инициативния комитет, с което се сложиха първите основи на партията.

Бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова и напусналият преди седмици структурите на ГЕРБ в Шумен Гюнай Исмаил са сред лицата на новата партия.

Бизнесмените в САЩ и бивши собственици на тв BiT братята Вълневи бяха сред 89-те членове на инициативния комитет. Иван Тодоров, който над 30 г. живее в Щатите и е предостави фамилната си къща в центъра на Пловдив за офис на партията, е друг от членовете на комитета. Представителят на българската общност в Мелбърн Благой Благоев, който от 30 г. живее в Австралия, е лице на партията. Сред учредителите има и оперен певец в Кьолнската опера - Георги Пандуров.

Русенският стоматолог д-р Ченко Сотиров, д-р Румен Динев, участвал в учредяването на ДСБ, македонецът д-р Шалев са сред лекарите в комитета.

Сред основателите на партията е и криминалният психолог Тодор Тодоров и енергийният експерт Христо Казанджиев както и проф. Румен Кънчев.

Светла Златева и Николина Щерева, волейболистът Боян Йорданов и бившият състезател по вдигане на тежести Благой Благоев са сред спортистите в бъдещата партия.

Георги Стефанов бивш издател на вестник 7 и журналистът Горан Благоев са в инициативния комитет, а освен да ги представи на сцената Цветанов им благодари поименно за включването в политическия му проект.

"Днес повече от всякога страната ни се нуждае да защитим евроатлантическите път, което е най-доброто за страната. Няма как да учредим такъв проект с хора, които не са успели в професията си. Няма учредителен комитет, който да е представен толкова отворено и открито за медиите. Отборът не е само на един човек, отборът това сме всички ние", каза Цветанов от сцената.

Очаква още членове на ГЕРБ от всички области да се присъединят към партията му, каза още Цветанов пред журналисти. Той изрази подкрепа към протестиращите и разкритикува полицейското насилие.
Образование, съдебна система, среден и малък бизнес и култура, това ще са основните направление, по които "Републиканци за България" ще работи.

Събранието на инициативния комитет премина за час, като Горан Благоев представи учредителната декларация: "България се управлява без ясна визия за развитие. Имитацията на реформи е най-големият грях на управляващите кабинети през последните десетилетия. Хората биха приели за политици единствено хора, които морал. Хората не приемат да ги управлява някой, който използва обществените блага за свои нужди и цели." Той каза още, че цел на партията ще бъде също да се даде път на нови лица в политиката, да се работи за справяне с демографската криза и да гарантират достойни старини за пенсионерите в България.

Партията си отвори и банкова сметка в ДСК, в която да се получават дарения.

Реши се също учредителното събрание да бъде на 27 септември от 13 часа в Интер Експо Център.

"Включвам се в партията, защото смятам, че ще бъде нещо ново с нова енергия. Основната причина да напусна ГЕРБ бе, че не намирах ефективност в моята работа", каза след събранието бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, която напусна парламента в средата на юли. Настоящото НС е изчерпало доверието към себе си и са нужни предсрочни избори, каза още Грозданова.