Изследователите са установили, че гените, отговорни за метаболизма на желязото в организма, са свързани с продължителността на живота. Освен това са идентифицирани региони на генома, които добавят няколко години към живота на човек. РИА Новости разкрива как се открояват потенциалните столетници.

Желязо

Високите нива на желязо в кръвта съкращават живота, твърдят британски и германски изследователи. А ако съдържанието на този микроелемент в тялото остава в рамките на нормалното, свързаните с възрастта промени, напротив, се забавят.

Известно е, че желязото влияе върху способността за борба с инфекциите. При много заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон или увреждане на черния дроб, се регистрират твърде високи или твърде ниски количества от този микроелемент. Затова учените предполагат, че метаболизмът на желязото е важен фактор за склонността към дълголетие и здраве в напреднала възраст.

Това се потвърждава от анализа на огромен набор от генетични данни, получени от отворени международни бази данни. Оказва се, че ДНК регионите, свързани с тези показатели, влияят и върху метаболизма на желязото.

Техните открития обясняват защо прекомерната консумация на богато на желязо червено месо е свързано с риска от заболявания в напреднала възраст, по-специално сърдечно-съдови, казват авторите. Изследователите не изключват, че лекарството, което регулира нивото на желязо в организма, може не само да добави няколко години живот, но и да осигури здрава и активна старост.

Гени

През 2015 г. американски и италиански експерти, след като проучват данните на осемстотин души на възраст над сто години и пет хиляди над 90 години, идентифицират четири гена за дълголетие: CDKN2B, свързан с регулирането на клетъчните цикли на живот, SH2B3, ABO, които определят кръвната група, и един от HLA гените, който съответства за разпознаване от имунната система на клетките на собственото тяло.

Четири години по-късно международен екип от изследователи вече е описал 12 региона на генома, различни варианти на които имат отношение към продължителността на живота. Това са предимно области, които формират предразположение към сериозни заболявания, по-специално сърдечно-съдови и диабет тип 2, както и заболявания, които възникват от тютюнопушенето. В същото време гените, свързани със злокачествени тумори, които не са свързани с пристрастяването към тютюн, нямат съществен ефект върху продължителността на живота.

Освен това ефектът на някои генетични вариации се променя с възрастта. Някои представляват опасност за младите хора, други – само след 60-70 години.

Пол

Според няколко научни труда едновременно, продължителността на живота силно зависи от пола: женските на почти всички видове бозайници живеят средно по-дълго от мъжките.

В експеримент на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които изкуствено отглеждат мишки с класическия набор от хромозоми XX и XY, както и “трансджендъри” XY женски и XX мъжки, гризачи с мъжки хромозомен набор XY умират по-рано. Нормалните женски и “сгрешените” XX мъжки живеят много по-дълго.

Освен това, сред дълголетниците гризачи преобладават индивиди, при които женските полови жлези са прикрепени към женските хромозоми. Според авторите на работата това показва, че яйчниците съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят стареенето.

Германски и датски учени, анализирали демографската ситуация в най-тежките времена – по време на търговията с роби на остров Тринидад, по време на епидемията от морбили в Исландия и глада в Швеция, Ирландия и Украйна,са съгласни с това. Оказа се, че почти навсякъде жените живеят средно по-дълго от мъжете.

Както отбелязват изследователите, силният пол е по-уязвим поради тестостерона, който може да наруши имунната система. Женският полов хормон естроген, от друга страна, има противовъзпалителен ефект.

Оптимизъм

Според работата на американските лекари, светогледът на човека също влияе върху продължителността на живота. След като проучват данните на 1 500 мъже и около 70 хиляди жени, експертите установяват, че най-оптимистичните, според социални анкети, като правило живеят с 11-15% по-дълго.

Това може да се обясни с факта, че веселите хора по-рядко страдат от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Освен това те са по-склонни да следват здравословен начин на живот.

Друг фактор, предполагат авторите на работата, е увереността на оптимистите във възможностите им. Те реагират по-малко емоционално на трудни ситуации и се възстановяват по-бързо от стреса.

Знания

Нивото на образование, или по-точно генетичното предразположение към него, също е важно, според международния екип от учени. Според различни източници наследствеността на тази черта се оценява от 20 до 60%.

Въз основа на информация за двеста хиляди европейци те откриват, че колкото по-висок е така нареченият полигенен резултат – набор от генетични варианти, чрез които биолозите определят жаждата за знание, толкова по-дълго човек живее.

Авторите на изследването, обаче отбелязват, че разкритата корелация е само статистическа, а не причинно-следствена.