Рухналият след отнемането на лицензите му за работа петролен гигант „Полисан“ продължава да е на мушката на институциите, докато в същото време Окръжният съд го обяви официално в несъстоятелност. С решението си от 14 септември съдебният състав прекратява дейността на дружеството, запорира имуществото му и стартира процедура за осребряването му. Решението може да се обжалва.
Няколко дена по-рано друг съдебен състав потвърди  наложен от данъчните акт на завода, които са го глобили  със солените 117 110 лева заради непубликуван в срок годишен финансов отчет за 2018 година - годината, в която дейността му бе реално прекършена. Санкцията е определена процентно на база приходите за годината на дружеството, които по документи възлизали на 117 110 726 лева. Според представители на „Полисан“ обаче глобата трябва да се отмени, затова я обжалваха пред съда с куп аргументи.
Любопитен момент, който се открива в редовете на съдебното решение, е, че шефовете на завода са били „щателно издирвани“, за да им бъде съставен актът - били са търсени на декларирания от тях адрес, както и е оставена покана за явяването им, но са били неоткриваеми за контрольорите. Това е довело до спиране на процедурата по санкционирането им, забавяне на налагане на глобата и последващо възобновяване. В крайна сметка актът е написан в тяхно отсъствие, а впоследствие е предявен на синдика. 
Всички претенции на дружеството бяха зачеркнати от състав на Районния съд, който прецени, че глобата е съвсем справедливо наложена и определена, затова я потвърди. 
Друг е въпросът, че „Полисан“ от около 10 месеца е обявен в неплатежоспособност, а вече е факт и неговата несъстоятелност. На опашката с чакащи пари от завода са наредени няколко големи банки и дружества, между които ОББ, Експресбанк, Уникредит Булбанк, „Лубрика“, „Булмаркет ДМ“, „Маверик груп“ АД и „Сима“, които имат да вземат милиони от него. Само към Уникредит фалиралият завод има 13 кредита за общо 25.3 милиона лева, става ясно от съдебни актове. Иначе заводът се открояваше със завидни позиции и стабилност, декларираше желание за мащабно разрастване и увеличаване на производството, но проверка осакати дейността му. Засечено бе, че там се продава газ, която се изписва като продукт за отопление, а не за гориво,  и така са спестявани налози на хазната заради драстично по-ниския дължим данък. Лицензът на гиганта бе отнет, което заличи из основа съществуването. Част от базата му се сдоби с нови собственици, а друга все още се продава на публична продан от частен съдебен изпълнител.