Пореден опит да отвори свой ресторант за бързо хранене в Русе ще направи веригата „Subway“ през следващата година. Това става ясно от изказване на изпълнителния директор на „Subway България“ и „Subway Румъния“ Иван Тодоров относно плановете на компанията за следващата 2017 г. За локация на новите обекти той посочи Русе, Велико Търново, Благоевград и Плевен. 
Това е пореден опит на американския гигант да стъпи в Русе, след като предишни два през 2011 и 2014 г. се увенчаха с неуспех. Проблемът е, че веригата всъщност не инвестира, а предлага само франчайз, чиито условия никак не са леки. Първоначалната инвестиция е между 80 хил. и 120 хил. евро в зависимост от големината и състоянието на помещението, което може да бъде собствено или наето. Първоначалната франчайз такса е 7500 евро, а всеки обект плаща 8% от оборота за лицензионна такса и 4.5% за фонд „Реклама“. Мястото за ресторант следва да получи одобрение от централата на „Subway“, а заведението трябва да се оперира според всички стандарти на веригата. 
Всички тези такси и проценти явно се струват доста солени на русенските предприемачи и досега никой не е изявил желание да ги плаща само за да ползва една популярна марка. Вероятно по тази причина веригата е решила да допуска вече и пасивни инвеститори (Silent Partners). Така за франчайз на един обект ще могат да кандидатстват няколко инвеститора, от които в него ще работи само един.
Дали тази промяна ще се окаже съществена, тепърва ще се разбере. Но е факт, че Русе е май единственият голям български град, в който световни вериги за бързо хранене не присъстват. Това може да е свидетелство за прагматичността на русенеца, който предпочита по-евтините и вкусни родни гозби, вместо да плаща скъпо за хамбургерите на „Макдоналдс“ или „Бъргър Кинг“ (чиито условия за франчайз са още по-тежки). За чуждестранните туристи обаче липсата на тези популярни марки е признак и за липса на платежоспособно търсене. Все пак, въпреки тежките условия, „Subway“ има вече 39 заведения в страната, които успяват да плащат лицензионните такси и да реализират достатъчен оборот, за да им остава и печалба.