Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс.

Дариткова защити тезата на управляващите, че трябва да има смесено гласуване, а гласоподавателят сам да избира как да упражни правото си на вот – на машина или с традиционната хартиена бюлетина.

„С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да уверим избирателите, че това, което правим е в интерес на прозрачния изборен процес“, отговори тя на непрекъснатите критики на опозицията от БСП, откъдето настояват за гласуване с машини изцяло. Дариткова бе категорична, че с решението за смесен вот се гарантира сигурността на процеса в условията в епидемичната обстановка, когато машините могат да се повредят заради непрестанната дезинфекция.

Според законопроекта на ГЕРБ машини са предвидени единствено за секции с над 300 избиратели.

Тя отговори и на критиките, че днешните промени се правят в „последния момент“ преди изборите. Дариткова подчерта, че има трайно установена парламентарна практика, давайки за пример 2009 г., когато кодексът бе променен 2 месеца преди вота, въвеждайки мажоритарното гласуване.

Липсата на предложение за нов председател на ЦИК Дариткова оправда с това, че управляващите са очаквали опозицията да излъчи такъв. „Всички неправителствени организации могат да го направят, като техният кандидат евентуално може да бъде припознат от някоя от партиите. Ако вие наистина искахте прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес“, отбеляза още Дариткова.