Разраства се огнището на коронавирус в детска градина „Мечо Пух“ в Сливо поле и половината персонал вече е заразен, а заради установените вчера три нови случая градината няма да отвори на 15 септември.
Първият случай на заразен служител е установен в понеделник. На следващия ден градината в Сливо поле е затворена за две седмици, а всички 19 деца са върнати по домовете им. Родителите са притеснени, защото няма на кого да ги оставят.
„Двегодишният ми син беше за първи ден на градина, но се обадиха да вземем. Имало положителен тест една от лелките и затвориха. Аз трябваше да започна работа, а сега не мога, защото няма кой да го гледа. Имам две деца, на квартира съм и парите ми трябват. Дано да е само 14 дена, да не е повече. Ако е повече, социалните да отпускат пари за нас, неработещите майки“, казва Биляна Николаева.
Незабавно са взети проби на целия персонал от общо 20 души. Към досегашните шест заразени вчера са установени още три - две учителки на 59-годишна възраст и още една жена от персонала на 49 години.
„За съжаление общо с първия открит са 9, двама от тях са в болница в добро състояние, седем са на домашно лечение. Всички останали обаче са под карантина“, обясни зам.-кметът на Сливо поле Михаил Чиликов.
В болница са 41-годишната хигиенистка, която е първият случай от детската градина, както и 61-годишна учителка. Те са приети  в Белодробната болница в Русе и в Университетска болница „Медика Русе“. 
За момента не е ясно как заразата е влязла в детската градина.
„Спазваха всички противоепидемични мерки, персоналът беше със защитно облекло, сестрата също. Всичко беше наред, аз не съм видяла нещо. Не се допускаха външни лица, даже до стъпалата долу децата си обеззаразяваха обувките“, казва Айсел Мустафова, чието дете също е посещавало градината.
Детските градини на територията на община Сливо поле се обеззаразяват всяка събота, а след първия случай е направена допълнителна пълна дезинфекция.
„Констатациите на РЗИ са, че в детската градина указанията се спазват безупречно. Носят се калцуни, ръкавици, маски, препаратите са подходящи, забележки от РЗИ няма. Искам да благодаря на ръководството на детската градина и на фелдшерката, които са много отговорни“, каза още Михаил Чиликов.