Изпратих патрул на КООРС, който 24 часа ще следи какво се случва в едно предприятие край Русе, което преди е замърсявало въздуха и сега отново има подозрения, че го прави. Това обяви вчера на късен брифинг кметът Пенчо Милков, който надвечер свика спешно Общински кризисен щаб по въпросите на въздуха в Русе. В закритото заседание са участвали представители на полицията, Гранична полиция, Пожарна безопасност“,  Общинския съвет, директорите на РЗИ, РИОСВ, общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“. 
Омръзна ми при всяка проверка във въпросното предприятие да се установява, че всичко е наред, жалузите са затворени и мирише на пролет, а нощем вероломно да се отварят вентилационните клапи и градът да се замърсява, каза кметът. „Казал съм: няма да допусна да работи нито миг предприятие, което замърсява - и ако кметът не може да затвори такова предприятие по закон, то ние ще бъдем там, край предприятието, и с наши служители, автомобили и камери ще гледаме какво става и през деня, и през нощта“, увери Милков. И добави: „Гневът е, защото изпитваме безсилие, а след  безсилието идва агресията. За мен когато нещо не е наред, може да се издаде принудителна административна заповед, която да прекрати дейността“.
Изягвайки старателно да спомене името на „Монтюпе“, той припомни, че е известно, че в предприятието е изградена очистваща инсталация за 6 млн. лева, но тя не е въведена в експлоатация. Освен това Милков съобщи, че е отправял искане към държавната власт за Русе да бъде закупена мобилна станция за следене на атмосферните замърсявания на стойност 700 000 лева, но засега няма движение по това искане. Днес той отново щял да настоява пред МОСВ за такава станция за Русе.
В РИОСВ има мобилна апаратура, но тя всъщност не е мобилна, тъй като превозното устройство е повредено, затова ние от Общината предложихме наш превоз, каза Пенчо Милков. Оказало се, че е нужно да се вземе съгласие от Държавната агенция по околна среда. От Гранична полиция пък Милков поискал да бъде  предоставена термовизионна камера, с която да се вижда нощем какво се случва с жалузите и клапите на въпросното предприятие и дали не се забелязва някакво движение, което да свидетелства за отваряне късно нощем, когато градът потъва в задушливата миризма. 
Знам, че не е само това предприятие единственият замърсител на Русе, но в случая за това предприятие има данни и отпреди, затова сега изпращам нашите служители там, каза Милков. „Замърсителят - този или друг - ще бъде спрян по един или друг начин, гневът на хората е справедлив и ние няма повече да търпим това“, заключи Милков.