Призоваваме към масово всенародно участие в обявеното на 2.09.2020г национално въстание – протест в гр. София! На 2.09.2020 г. да бъдем всички заедно. Обединени да извоюваме свобода и справедливост за Отечеството! Това се казва в призив на личности, обединени за свобода и справедливост в Отечеството ни.

Призивът е „към протестиращите и към всички българи, които милеят за Отечеството“. „Ние, родолюбиви български граждани, сред които видни общественици, офицери, генерали и адмирали, милеещи за България и разтревожени от задълбочаващата се криза, осъждаме решително нежеланието на управляващата коалиция да чуе гласа на народното недоволство и се обединяваме за свобода и справедливост в Отечеството“, се казва в него.

Там е записано още, че още: „Нашата цел е да дадем своя принос и експертиза за постигане исканията на протеста: оставка на кабинета Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, сформиране на служебен кабинет от президента Румен Радев, който да подготвите предсрочните избори за обикновено народно събрание. Ние заставаме категорично зад президента на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България генерал майор Румен Радев, олицетворяващ единството на нацията и изразител на волята и стремежите на българския народ за свобода и справедливост“.

В призива те апелират към обединени действия на всички граждани, групи, партии и организации, които подкрепят исканията на протеста.

В списъка на хората, които се асоциират с този призив има над 30 имена. В списъка се четат имената на: ген.майор Цанко Доленски – служил като зам.командващ Главен щаб на Сухопътни войски, бригаден ген. Валентин Цанков – служил като аташе по отбрана в Лондон, Брюксел, Вашингтон, бриг. Ген Димитър Шивиков – служил като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, полк. Радион Попов – заемал длъжността зам.министър на Министерство на външните работи, Владимир Симеонов – икономист, бизнесмен, Теодор Вапцаров – предприемач, Мария Мусорлиева – юрист, бивш зам.-председател на ЦИК, Румяна Ченалова – юрист, бивш съдия в СГС, Красимир Бачков – писател, Катя Зографова – писател, уредник на музей „Никола Вапцаров“ – София и др.

„Като български офицер и като човек на войнската чест и достойнство считам, че не мога да стоя настрани от това, което иска суверена, от това, което иска народа. Всички сме свидетели на действията на това правителство, което очевидно е провалено, очевидно не постигна целите си на българско правителство и очевидно трябва да си отива час по-скоро“, каза Валентин Цанков.

„Моето място между тези достойни хора се определя от няколко фактора. Първият от тях е обединението, идеята за обединение с цел добруването на България“, каза Румяна Ченалова.