Барака с азбестов покрив тревожи обитателите на квартал „Здравец Изток“. Тя е строена преди поне 50 години и навремето е била магазинче за хранителни стоки, но от доста време стои неизползваема. Хората наистина са обезпокоени - покривът на изоставената на произвола на съдбата паянтова сграда видимо се разпада. А както е известно, азбестовите плоскости са не просто вредни - те са изключително силно канцерогенни. И тъй като бараката е на метри от блоковете „Бреза“ и „Чинар“, където живеят стотици хора, а на по-малко от десет метра се намира детска площадка, жителите на квартала все по-гневно се питат кога най-после ще се вземат мерки този вреден обект да се изнесе от гъсто населения жилищен район.  

По съседство с необитаемата плашеща барака живее Сашо Апостолов, човекът, който години наред се грижеше за едно от най-големите богатства и привилегии на Русе - архитектурните паметници на града. Ето какво разказа той: „Преди две години писах писмо до общината - тогава още кмет беше Пламен Стоилов. Резултат не последва. Сега отново писах, вече до новата общинска управа. Отново няма движение. Поисках среща с кмета - насочиха ме към една дама, на която разказах всичко, но нищо не се задвижи. Вече започвам да си мислия, че някои от служителите в Общината, които са работили и при предишното ръководство, саботират работата на сегашното. Преди година и нещо съм занимавал с проблема и РИОСВ - и оттам нищо. А въпросният азбест на покрива изветрява и се разпада. Като духне вятърът, той носи частиците в прозорците на хората от съседните блокове. Да не говорим за детската площадка... Като се има предвид, че тези плоскости не ги приемат на сметището, можем всички да си дадем сметка колко са опасни. Крайно време е да се вземат мерки“. 
Според други русенци, въпреки че бараката не се използва от никого, в нея има действаща електрическа инсталация, а вътре влизат деца, което я прави още по-опасна. 
Справка сочи, че вдишването на някои видове азбестови влакна може да предизвика тежки заболявания, включително рак. Азбест е използван и при построяването на първите 40 етажа на Световния търговски център в Ню Йорк и точно поради това след атентатите от 11 септември 2001 г. въздухът над Манхатън е силно замърсен. 
България забранява вноса, производството и употребата на всички азбестови влакна и азбестосъдържащи продукти от 1 януари 2005 г.