Русенският музей получи дарение, което е една от емблемите на пандемията Ковид-19. Става дума за писмо-обръщение към нацията от 7 април тази година, разпратено до всички домакинства в Обединеното кралство, в което министър-председателят Борис Джонсън, вече приет в болница, моли всички да останат по домовете си, да спасят здравната система и да спасят живот. Писмото е получено и от русенско семейство, което живее в Обединеното кралство. 
Във връзка с Ковид-19 музеите по света събират артефакти и свидетелства за този период. Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон стартира проекта „Пандемични обекти“ - всекидневни предмети, които получават ново съдържание в контекста на извънредната ситуация. „Тоалетната хартия се превръща в символ на публичната паника, термометърът за челото е инструмент за социален контрол, конвенционалните центрове стават болници, а парковете се превръщат в оспорвани публични ценности“, се обяснява в проекта. 
Русенският музей се присъединява към формирането на нови колекции, които ще помогнат на бъдещите поколения да разберат днешните реалности. Писмото на Борис Джонсън е ценен артефакт в тази бъдеща сбирка.