Обиколка на града по следите на тежка миризма на бакелит. Такъв експеримент си е направил младият русенец с активна гражданска позиция Иван Белчев, след като в понеделник вечерта е доловил характерното зловоние, от което хората се оплакват от години. След обхождане на различни дестинации, включително завод „Найден Киров“, ТЕЦ-Русе и „Монтюпе“, Белчев долавя източника на бакелитната смрад. Според него никой от сочените за замърсяващи заводи не е виновник на зловонието и вярва, че е открил истинския причинител, но не е успял да го разпознае, затова не може да назове името му.
„Снимах пушещите комини на голяма промишлена сграда. Миризмата беше интензивна и за мен нямаше съмнение, че тези пушеци са причината за задушливата миризма на бакелит. Не мога да установя кое е това предприятие /нямаше отличителни знаци/ и затова оставам да продължите разследването вие. Стоях там около 1 час и направих снимки и видеозаписи с телефона си“, пише до редица институции и медии Белчев, като посочва, че заводът се намира в Индустриалния парк и е видим от паркинга на „Монтюпе“. Клип на гражданската му инспекция е публикуван във фейсбук.
„Незабавно се задействахме и още сутринта, след като получихме сигнала, съм го разпределил за проверка. Веднага щом имаме конкретни данни и достоверна информация, обществеността ще бъде осведомена“, коментира за „Утро“ директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Анатоли Станев, като посочи, че обмисля възможността да се свърже със самия автор на сигнала.