Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка. Това твърди в публикация агенция Франс прес, припомняйки за продължаващите вече почти два месеца протести в София, блокирали централни булеварди и настояващи за оставката на Борисов и главения прокурор Иван Гешев заради „предполагаеми връзки със задкулисни олигарси“.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията. „Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор – въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Според публикацията, анализаторите са отхвърлили предложението като опит на Борисов да спечели време и да запази поста си до изтичането на настоящия му трети мандат през март 2021 г.