За 4 години - от завръщането на „Дунав“ в Първа лига до сгромолясването му при аматьорите, бяха сътворени „чудеса“. След първите няколко кръга в елита на българския футбол и непредубеденият фен може да стигне до извода на каква недалновидна /умишлено или не/ политика стана жертва тимът. 
Гледаме и се чудим - колко добри всъщност футболисти минаха през русенския отбор! 99 процента от тях бяха изпуснати без стотинка за клубната каса, други бяха разкарани като некадърници.
Мартин Луков /“Локо“/Пд/ отново получи тези дни повиквателна за националния отбор. Момчето си тръгна като свободен агент.  
„Свободен“ бе и Петър Патев. Сега е насменяем титуляр в „Славия“.
Редовно до него в отбраната играе Христо Попадийн. „Белите“ го прибраха без стотинка. 
Отреченият Божидар Васев заслужи доверието на Любослав Пенев в „Царско село“ и реализира онзи ден победния гол във вратата на „Левски“. 
Антон Огнянов направи странни пируети, преди да спре в „Етър“. „Левски“ даде за него някакви пари. Колко? Кой да ти каже!
Бирсент Карагарен /“Локо“ /Пд/ възроди кариерата си в „Дунав“ и е национал. „Дунав“ не получи нищо при завръщането му в Пловдив.
Исмаил Иса също възкръсна в Русе. И той получи повиквателна от Георги Дерменджиев за лагера на националния отбор. „Черно море“ го прибра, без да плати пукнат петак.
Васил Шопов премина през „Ботев“ /Пд/, днес Красимир Балъков му гласува доверие да бъде основен диригент в ЦСКА 1948.
Трансферно „зеро“ бе получено и преди две години, след като Мирослав Будинов си тръгна от „Дунав“. Сам. Миро сега е играч на „Царско село“ и се представя солидно. 
Низвергнатият като неудачник Иван Коконов намери мястото си в „Арда“. Като „некадърник“ стигна даже до капитанската лента, а в понеделник отбеляза гол със задна ножица при победата срещу ЦСКА 1948.
Светослав Ковачев бе преотстъпен в „Дунав“, но после „Лудогорец“ отказа да го върне в Русе и го прати в „Арда“. Защо ли? Ковачев също е в националния отбор. Води атаката на „Арда“ до Спас Делев. 
Самир Аяяс не намерил формата си при повторното си завръщане в Русе, затова и бе освободен като ненужен. Самир се спаси в отбор от Индонезия.
От трансфера на Стефан Христов в „Царско село“ намаза само краткият собственик на „Дунав“ Красен Кръстев. Беше „уникална“ продажба за 10 000 лева. Стефан е титуляр в „Селото“.
100 000 лева - поне така се говореше - преляха в „Дунав“ при преминаването на Ахмед Ахмедов в ЦСКА. Един наистина добре спазарен футболист и после какво чухме от ръководството? „Нямаме пари, ние от футбол не се интересуваме и не коментираме!“.
Резултатът е ясен.
Но да съставим един примерен „Дунав“ с футболисти, които минаха и заминаха: Мартин Луков, Божидар Васев, Петър Патев, Антон Огнянов, Христо Попадийн, Самир Аясс, Бирсент Карагарен, Васил Шопов, Стефан Христов, Исмаил Иса, Светослав Ковачев. Ахмед Ахмедов и Будинов дори остават резерви.  
Какъв отбор! С цели четирима национали към днешна дата!
С подобна селекция този тим щеше да се бори със сигурен успех за позиция в Топ 6 на Ефбет Лига, а защо не и за ново участие в Лига Европа!
Реалностите, за съжаление, са други. Плодовете на „мъдрата“ четиригодишна политика ни завеща да сме на мач от Трета лига в събота между „Дунав“ и „Спартак“ /Варна/.