“Свикани сте от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила. Реално, ще бъдете употребени от един все по-нетърпим за преобладаващата част от общественото мнение човек, който води маниакална политическа война за сметка на върховенството на закона и професионалното достойнство на българските прокурори и следователи. Това събрание не се различава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „Росенец“ зад гърбовете на своите привърженици, или от сборището, организирано от политическа партия ГЕРБ, за да прикрие банкрута на своето управление. И трите мероприятия са форма на отчяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване”.

Това се казва в официално обръщение на лидера на “Да, България” Христо Иванов към участниците в утрешното Национално съвещание на Прокуратурата на Република България на тема “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”.

Съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск. За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

“Гешев ще говори от името на прокурорите, но Вие ще трябва да мълчите и да слушате. Най-много да има предварително раздадени изказвания, но в българската прокуратура в 21-ви век свободна дискусия с различни мнения е тотално немислима. А ако някой дръзне да се отклони от сценария, той предварително е заклеймен като “мърша на стадото”. И това “стадо” сте вие. При това, всички знаем, че в нормални условия прокурорската професия е източник на гордост и висок дух. Че всяка развита демокрация в своята историческа биография има своите герои и сред тях винаги има имена на прокурори. У нас обаче прокуратурата има колективна биография на страхуването и пречупването и в нея са записани имена като Джамбов, Миков, Ситнилски и дори Колев…

Гешев ще твърди, че Ви е събрал в защита на независимостта на прокуратурата. Но всички знаем, че ценността, която сте събрани да отбранявате, е безконтролността на главния прокурор, който не подлежи на демократична отчетност и спрямо когото няма ефективни механизми за търсене на дисциплинарна или наказателна отговорност. При докладите на главния прокурор в парламента въпроси не се задават, а възможните изслушвания в правна комисия не се провеждат. Заседанията на прокурорската колегия във ВСС протичат като училищна физзарядка, при която всички пеят и гласуват с един глас – този на главния прокурор. А Вие знаете и нещо друго – обратната страна на тази безконтролност е почти пълната ликвидация на независимостта на отделния прокурор, която е заменена от командно-административен тоталитаризъм и тежка кариерна зависимост.

Вместо като представители на една горда и независима професия, Вие ще бъдете просто декор. На ваш фон Гешев ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”. Но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. Дори и когато клиенти на прокуратурата стават хора, които отдавна е трябвало да бъдат разследвани, това се прави селективно и по начин, който няма нищо общо с правосъдието. Следствените действия се превръщат в дивашки пропагандни акции, които не само не обслужват целите на НПК, но често нарушават Наказателния кодекс и Конституцията и обричат тези дела на провал в съда и поредни осъдителни решения в Страсбург. Никога не се дава анализ какво е възпирало прокуратурата да се заеме с тези хора досега. Дори и когато има очевидни факти за политическо и институционално покровителство и системна корупция, те демонстративно и упорито не се разследват. Има определен кръг лица във властта и около нея, за които е крещящо очевидно, че се ползват с имунитет от наказателно преследване, а държавното обвинение е превърнато в маша, с която те “удрят” свои конкуренти или опоненти. Определени имена могат да изпадат или попадат в този противозаконно привилегирован кръг, но самото му съществуване никога не се поставя под въпрос. А има и едно име, което неизменно го оглавява – Делян Пеевски. Самата пропагандна симбиоза между главния прокурор и подконтролните медии на Пеевски е изобличаваща за наличието на дълбока взаимна зависимост: общ език, общи “опорки”, общи врагове, общи акции…

На съвещанието или в следващите дни, Гешев ще опита да влезе в ролята на Робин Худ, който въздава историческо възмездие за приватизацията. Няма обаче да има отговор за бездействието на прокуратурата по тези казуси през изминалите години. Не може да не си давате сметка, че това ще бъде поредната пропагандна акция, преминаваща в безогледна репресия, която не може да има нищо общо с ролята на прокуратурата в едно правово и демократично общество. Не е задача на държавното обвинение да се занимава с преразглеждане на историята, особено когато за тази цел се жертват основни принципи на правото, които са заложени в института на давността. Нетърпимо е, след като не може да получи обществено доверие въз основа на текущата си работа по прилагане на закона и държавната наказателна политика, прокуратурата да се отдаде на яростен носталгичен популизъм. Това ще бъде поредната вакханалия на избирателно атакуване на едни политически и икономически субекти в полза на други. Твърде скоро ще стане ясно, че въпросната акция ще обслужи стратегията на Пеевски за преминаване от системна корупция в условията на пазарна икономика към модел на олигархичен държавен капитализъм, подобен на въведения от Путин. Цената, която ще платим за тази авантюра, далеч няма да се изчерпва с присъдените обезщетения от съда в Страсбург. Тя ще се изразява в неоценимата загуба на правна стабилност и сигурност на частната собственост, както и в загуба на огромни пропуснати инвестиции. Но, най-вече, в драстично подкопаване на свободата и на законността в България.

Самата реч, която ще чуете, ще бъде крещящ пример за тежката политизация на държавното обвинение. Както във всяко изказване на Гешев досега, ще има недопустими за един магистрат политически квалификации и нападки. Ще бъдат посочени врагове, кръгове, ще се сипят профански идеологически квалификации, при положение, че нищо от това не са понятия, с които може да борави един служител на правосъдието. Цялата пропагандна конструкция на това, което ще чуете, ще бъде отрицание на базовите принципи на презумпцията за невиновност, задължението за търсене на обективната истина и събиране на доказателства както в полза на обвинението, така и в полза на невинността и изискването за безпристрастност и деполитизация. Фактически, поканени сте да станете свидетели на поредния акт, с който главният прокурор ще наруши множество положения на етичния кодекс на магистратите и ще осъществи поредно тежко накърняване на престижа на правосъдието в републиката.

Пред Вас Гешев ще обяви гражданските протести, които настояват за неговата оставка и за реформи, за атака срещу прокуратурата и нарушение на чл. 7 от Договора за ЕС. Да опиташ да инкриминираш свободния политически дебат е дълбок тоталитарен комплекс. Проява на същия сталинизъм, с който прокурорската камара във ВСС наскоро опита да забрани на гражданите да искат промени. Реформата на прокуратурата се използва като плашило, с което да се осигури Вашето сплотяване около токсичното статукво в името на съхраняване на статут и придобивки. Вие обаче не може да не си давате сметка, че реформата е неизбежна, защото българската прокуратура в днешното си състояние се превръща в истинска заплаха за законността и демокрацията и постоянен фактор за дестабилизация на държавността, както това е видно от настоящата политическа криза. И колкото повече се отлага тази реформа, толкова по-дълбока ще трябва да бъде тя. Крайно време е българските прокурори да отхвърлят своя колективен стокхолмски синдром и да се включат като свободни граждани в дебата за необходимите реформи, и така да вземат полагащото им се участие в тяхното дефиниране.

Знам, че докато Гешев се опитва да изглежда голям, силен и страшен, покатерен върху вас, много от вас ще виждат едно от осемте джуджета на Петьо Еврото и Пеевски, което се опитва да изживее своите фюрерски комплекси. И не защото един или друг бизнесмен или журналист твърди това, а защото за тези твърдения не се провежда разследване и защото в днешната прокуратура това е изключено по определение.

Обръщам се към Вас днес, защото трагичната реалност е, че българската прокуратура е превърната в носител на тежка тоталитарна наследственост. Тази наследственост в течение на десетилетията след 1989 г. задушава правовия ред в обществото ни и подрива българската държавност. Днес тя се превръща в инструмент за реваншизъм и възстановяване на режим на властване чрез страх, безправие и репресии. В деня, в който всички скланяме глави пред жертвите на миналия тоталитаризъм, ние трябва да си дадем ясна сметка, че това зло не само не е изживяно, но и получава шанс да се върне на историческата сцена. Наш дълг е да му се противопоставим с всички сили!

Толкова по-важно е да се обърна към Вас днес, защото зная, че мнозинството от Вас са почтени професионалисти, които заслужават да бъдат прокурори в европейска България и да се гордеят с призванието си. Обръщам се, за да Ви кажа, че протестиращите граждани и политическите сили, които настояваме за реформа, искат това, което всички ние заедно заслужаваме – модерна прокуратура, гарантираща европейски стандарт на законност и свобода. Във всяка критика към днешното състояние на професионалното Ви съсловие се съдържа огромен заряд от надежда, че нещата могат да се променят, и то – с Ваше участие.

Ето защо, обръщам се към Вас, за да Ви призова: не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев”, казва още Христо Иванов в обръщението си към прокурорите.