„Първата световна икономическа криза, която засегна и България, съвпадна с управлението на кабинета „Борисов 1“ и за 10 години икономиката ни се срина. В последните години на социализма Общината е събирала от местни големи предприятия 12 милиона лева приходи годишно, с които е поддържала инфраструктурата в града. Сега 40 от тези фирми ги няма, бизнесът е затрит и няма какво да се чудим, защо в момента има протести в цялата страна. Заради това партия „АБВ“ издигна лозунга „ГЕРБ - Грабим Европа, рушим България“. С тези думи областният председател на АБВ Валери Иванов откри вчерашната пресконференция на партията в хотел „Вега“, на която присъства и националният лидер Румен Петков.
„За първи път от 1991 година протестите са мотивирани от брутална корупция и от един изключително циничен речник на министър-председателя. Разбира се, решителен принос има главният прокурор с просташкото влизане в президентската администрация“, посочи Румен Петков. И допълни, че всеки ден на българите трябва да се показва шкафчето с джобните пари на Борисов - един милион евро и няколко кюлчета злато, за да се знае докъде е стигнал министър-председателят. По думите му главният прокурор Иван Гешев е станал негов съучастник, защото не е изпратил незабавно група за обиск във вилата му.
Според Петков предложението за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова конституция имат за цел Борисов да остане на власт, защото когато не е на власт, „все ще се намери някой с каскет да му отиде на гости и да му поиска сметка за всичко направено от него досега“.
В понеделник АБВ кани на разговор всички социално ангажирани политически формации, за да се покаже на обществото, че има алтернатива за смислено управление на държавата. АБВ е заявила четири приоритета в програмата си - селско стопанство, енергетика, туризъм и транспорт, които ще обсъди с бъдещите си партньори.