Заплатите в публичния сектор открай време са по-високи, отколкото в частния, но по общини има големи различия. Да си на възнаграждение от бюджета, е най-изгодно във Ветово и Сливо поле. Обратно на тях по-добри възможности за доходна работа в община Русе дава частният сектор. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, включващ всичките 265 общини в страната.
Най-голямата разлика между публичния и частния сектор се отчита в община Ветово, където бюджетниците печелят средно с 23,7% повече от бачкаторите. В Сливо поле разликата във възнагражденията е 11%. Малко по-големи са заплатите в публичния сектор в Борово и Ценово, но там разликата е минимална.  
Най-неизгодно да чакаш пари от бюджета, е в областния център Русе, където средната заплата в публичния сектор е с 14,6% по-ниска. В големите фирми наистина работят множество специалисти с отлични за региона възнаграждения, но пък в периоди на кризи като сегашната обикновено целият удар се поема от частния сектор, докато в държавната администрация и другите бюджетни сектори (медицински работници, учители), сътресения няма. 
Както „Утро“ писа, в периода март-май над 4 хил. русенци бяха съкратени и макар една четвърт от тях да започнаха работа през юни, нивото на безработица остава много високо. В община Русе едва един от пет работещи е ангажиран в обществените сектори, докато в по-малките общини държавата осигурява заплата на 35-50% от заетите. Така че те са най-слабо засегнати от настоящата ситуация, макар и там да има хора, чието финансово положение се е влошило в последните месеци. 
По данни на статистиката заетите в обществения сектор в Русенско получават средно със 178 лева повече отколкото работещите в частния.