Считам, че съм човек, който бързо навлиза в нови материи, или иначе казано, очаквам да заработя с летящ старт. Влизам в добре работеща структура, не възнамерявам да правя резки промени. Ще се пазя от изказване на предположения без установени факти и доказателства. Това заяви на първата си среща с представители на медиите встъпилият в длъжност преди седмица новоизбран директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Анатоли Станев.
Щом стана ясно, че той е победител в конкурса, името му веднага бе свързано с няколко от големите заводи в Русе, чиито интереси е защитавал през годините.
Аз съм адвокат с близо 19-годишна практика. Естествено е да съм имал множество клиенти, част от които от търговския живот на региона и страната. В това няма лошо. Напротив - натрупан опит. „Булмаркет“ и „Полисан“ не са ми били клиенти, като съм имал допир с тях покрай мои клиенти, коментира Станев.
Новият директор засегна чувствителния за града проблем за периодичните неприятни миризми, които гражданите често приравняват на обгазявания и обвиняват промишлеността. Станев посочи, че още от дете е страдал по въпроса с мръсния въздух, макар тогава да не е разбирал проблема в същината му. В същото време бе категоричен, че не винаги усетените миризми означават  замърсяване.
Всяка индустрия е потенциален замърсител, но това не означава, че трябва да спре да работи. Считам, че и сега се реагира на всеки подаден сигнал. Денонощно се приемат оплаквания, ежечасно се реагира. Надявам се обществеността да бъде удовлетворена от резултатите, които ще постигнем в работата на РИОСВ, посочи Станев.
Освен опит като адвокат, Станев има в трудовата си биография стаж като общински съветник и контрольор на „Паркстрой“.