Независимо кой сезон обичаш, какви хобита имаш, дали предпочиташ удобствата, които един хотел може да ти предостави или да спиш на палатка - Балканът винаги може да те привлече.
Изгревите тук са различни.
Въздухът е различен.
Хората - също.
А ежедневните ти грижи ще са заместени от красиви гледки, минерални води, разходки в планината, занаяти и хубава храна.
Днес все повече хора търсят места за почивка и отдих, на които е гарантирано, че въздухът, който дишат ще е чист, местата, на които ще отседнат, ще са по-малки, спретнати и с отлична хигиена. Почивката сред планината остава любима за всички сезони.

С какво се отличава Троян?

Маршрутите, които може да поемеш в планината, ще те отведат по източната или западната част на Стара планина, през хижи и заслони, със спиращи дъха гледки. Въздухът е чист, а в планината усещаш аромата на борови иглички и свежест.
Интересен факт е, че още през 2015 г. Българска асоциация по геомедицина и геотерапия изготви доклад за оценка на биоклиматичните ресурси на местността Беклемето.
Туристически комплекс Беклемето е разположен на 22 км югоизточно от Троян в самото подножие на планинското било. Комплексът предлага чудесни условия за зимен туризъм, частно ски училище, ски лифтове, моторни шейни и много други. Направената оценка на условията на термичен комфорт

дава основание селището Беклемето да се ползва четирисезонно

Оценката на влажността и валежи пък определя района като благоприятен за рекреация и климатолечение.
При оценка на въздействието на слънчевата радиация върху човешкото здраве е направен анализ на влиянието на Глобалния слънчев UV индекс, който е формулиран от Международната комисия по осветяване чрез използването на референтния спектър на действие на ултравиолетовата радиация за причиняване на еритема върху човешката кожа (ISO 17166:1999/CIE S 007/ Е-1998). Стойностите на Глобалния слънчев UV индекс в местността Беклемето се оценяват като благоприятни за човешкото здраве, а територията като пригодна за климатолечение и рекреация.
Ландшафтно-рекреационният потенциал на местността се оценява като висок и функционално

пригоден за различини климатолечебни и геотерапевтични дейности

Подходящото местоположение на Беклемето - в Централна Стара планина с надморска височина 1320 м го определят като благоприятно място от рекреационна гледна точка по отношение формиране на отрицателни йони. Проучено е благоприятното влияние на отрицателните йони в местата с чист въздух, особено богат в планините, горите, в местности богати на растителност край морето, край планинските реки, водопади, разбиващи се морски вълни при скали. Препоръчва се престой и разходки в такива места.
А

Беклемето и Троянският Балкан предлагат подпомагащи и допълващи общовъзстановителния процес

на човешкия организъм природосъобразни практики, базирайки се на пълноценно използване на биоклиматичните ресурси в района: хелиотерапия, аеройонотерапия, аеротерапия, рефлексотерапия и теренна терапия. Събраната и анализирана информация при изготвяне на проучването, която се базира на оценка на стандартните климатоложки параметри (температура на въздуха, режим на вятъра и влажност на въздуха), дават основание да се обобщи, че местността Беклемето притежава специфични биоклиматични условия, които са подходящи за рекреационни цели и за уелнес практики.
Туристите, които търсят пълноценна почивка, може да са сигурни, че районът е с

подходящо съчетание между биоклиматични условия, ландшафтно-рекреационни възможности и съхранена околна среда

които са подходящи за климатотерапия, приложима при заболявания на дихателните пътища, ендокринни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, функционални заболявания на централната нервна система, сърдечно-съдовите заболявания, а наличието на по-голямо количество отрицателни йони е подходящо за рекреационни цели. А какво по-хубаво от това, докато си почиваме, да знаем, че сме избрали място, което е благоприятно за нашето здраве?