Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, забраняваща всякакви сделки с китайския ByteDance и неговите дъщерни дружества и може да забрани на магазините на App Store и Google Play да хостват приложението TikTok, съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Според текста на документа, забранените транзакции могат да бъдат забранени споразумения, осигуряващи наличието на TikTok в магазините за приложения, закупуването на реклама в TikTok и приемане на условията на потребителското споразумение при изтегляне на приложението.

Агенцията все още няма коментар от Apple и Alphabet, които притежават магазините за приложения.

Президента Тръмп подписа в четвъртък две изпълнителни заповеди за забрана на всякакви сделки с ByteDance и нейните дъщерни дружества, както и сделки, свързани със социалната мрежа WeChat и собственика му, китайския интернет гигант Tencent и дъщерните му компании. Забраните в двата случая влизат в сила 45 дни след публикуването на постановленията, тоест в края на септември.

На 3 август Тръмп обяви, че Microsoft или друга американска компания трябва да приключат сделка за придобиване на TikTok до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа на американска земя ще бъде забранена. На 31 юли президентът заяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. Преди това „Блумбърг“ съобщи, позовавайки се на източници, че Тръмп ще принуди ByteDance да се откаже от своя дял в американското подразделение на TikTok, така че компанията да не може да контролира работата на приложението в страната. Тревогите на администрацията на Съединените щати относно социалната мрежа произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и прехвърля данни на потребителите на китайските власти.