В разгара на кризата заради коронавируса средната заплата в Русенска област изненадващо расте, показват данните на статистиката. За второто тримесечие НСИ отчита брутно възнаграждение от 1087 лева или 843 лева нетно. Спрямо първото тримесечие ръстът е с 19 лева.
С оглед масовите намаления на заплатите в доста фирми, чиито обороти се свиха драстично заради пандемията, покачването на възнагражденията изглежда парадоксално.

Такова обаче е положението в цялата страна и това има просто обяснение - през април-май бяха съкратени от работа хиляди хора. Най-големите съкращения засегнаха туристическия бранш, където официалните заплати са традиционно ниски. А в криза бизнесът от всички сектори се стреми да запази най-ценните си кадри, повечето от които с добри възнаграждения. Другите, по-заменими и затова по-ниско платени, отиват на борсата. 
Данните на статистиката показват, че през март, април и май броят на наетите по трудов договор в област Русе намалява с близо 4 хил. души. Така че общите разходи за заплати на работодателите през май са 6,8 млн. лева в сравнение със 7,2 млн. през януари. Добрата новина е, че тази тенденция се пречупва през юни, когато броят на наетите нараства с хиляда души.
По размер на средната заплата областта пада едно място надолу до 10-а позиция. Изпреварва ни и Шумен, където средното брутно възнаграждение вече е 1095 лева. Най-високо е заплащането в София (столица) - 1822 лв. и областите Враца - 1280 лева (заради АЕЦ „Козлодуй“) и Варна - 1218 лева. В Северния централен район, в който е и Русе, начело е Габрово със 1128 лева. Разград е също пред нас със средна заплата от 1121 лева (и принос за това имат скъпоплатените звезди на „Лудогорец“).