Те са млади, те са образовани, те са смели и са искащи. Днешните младежи са лицето на продължаващите вече 35 дни антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството, на Бойко Борисов и на главния прокурор и за честен и дистанционен вот.

Днешният протестен ден съвпада с Международния ден на младежта. Ето защо БГНЕС попита младите как да се случи реалната промяна.

От самото начало на недоволството в София е 18-годишният Стивън Стаменов, който от 9 години живее в Германия.

„Искам промяна за България. Виждам какво се случва в тази държава от приятели и семейство. Просто ми е тъжно. Тъжно ми е за нашата страна, нашите традиции, които биват погубвани и от това, че хората си тръгват. Точно младежта трябва да обърне цялата корупция, цялата простотия в България. Нашата младост може да оправи всичко, а вместо това тя си заминава“, коментира той.

За Стивън не е тайна, че и в чужбина има корупция, но той се дразни от показността и безпардонността, с която тя се случва у нас.

„Вярвам в промяната. Мисля, че тя трябва да се случи, неизбежна е. Правителството трябва да падне и трябва да се слуша народът. Трябва да излезе някой човек, който да поеме голямата отговорност да управлява, както и да има повече социални привилегии за народа, да се вдигнат заплатите, да няма корупция“, смята Стаменов.

Според него заради хора като Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски, Ахмед Доган, българите напускат Родината и не искат да се върнат. Младежът подкрепя идеята за президентска република.

Не на това мнение е 17-годишният Антон Йотов, който в това съзира възможност за лесното въвеждане на диктатура. Йотов каза, че би влязъл в управлението на страната.

„Днес искам една България, която е чиста от корупцията, чиста от лъжливите и крадливи политици и чиста от тяхната лъжа, която казва, че защитава народа, а всъщност живеят в имения и крадат от народа си”, ясно заявява Антон своето присъствие на протестите и добавя, че иска се бори за оставката на премиера и цялото правителство, за оставката на Иван Гешев, защото прокуратурата защитава престъпленията им и си затваря очите и за оставката на Емил Кошлуков, който чрез БНТ не защитава интересите на народа, а бяха продадени.

17-годишният младеж е убеден, че промяна може да има, но тя задължително минава със свалянето на сегашното правителство.

„Първо трябва да бъде свалено правителството и системата да бъде пречистена. След това тя трябва да се промени, както и да се намали прагът за влизане в парламента, за да могат да влязат и по-малките партии. Трябва малки демократични и зелени партии да влязат в парламента, за да изместят монопола на ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП“, посочва Антон пътят към промяната.

Антон Йотов каза още, че не живеем в диктатура, а в демократична мафия, но сега вижда, че хората се събуждат и точно това го кара да не гледа към бъдеще в чужбина.

От успеха на протестите зависи и дали 23-годишният Лъчезар Йорданов ще остане в родината си.

„Много зависи от хода на протестите. Камъкът си тежи на мястото, както се казва. Аз идвам с надеждата за промяна, не мисля друг вариант“, оптимист е Лъчезар. И според него промяната минава през оставка и осигуряване на по-отчетливо разделение на властите, които трябва да са независими една от друга и да се упражнява контрол над всички тях, за да няма произвол.