Изходът от настоящата политическа криза е правителството най-накрая да прояви мъжественост и достойнство и вкупом да подаде оставка.

Напрежението стигна до такива висоти, че дори интелигенцията, която е за по-умерени мерки, се надига. Надявам се в близките часове най-късно до края на седмицата да се получи оставка и да се търси конструктивен нов път за Родината.

Още древните китайци са намерили формулата: „Умни мъже на отговорни постове“. Ние учените залагаме на експертността. Недопустимо е да се продължава така, както през последните 10-15 години – на отговорни постове да се назначават хора, които нито имат необходимия образователен ценз, нито имат достатъчна отговорност. Когато поставяш един икономист за министър на здравеопазването със задачата да направи от болниците по-добри търговски дружества, той не може да взима адекватни решения в условията на пандемия от коронавирус, защото не е лекар. Първото, което трябва да се случи в България, е с икономика да се занимават икономисти, с банки – финансисти, с образование – хора, които поне не говорят на диалект и т.н.

Образователният ценз най-после трябва да има значение.

Също така трябва да се понесе отговорност на най-високо ниво за това, че бе изпусната ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас. Всичко това не трябва да бъде само закана, а да се понесе една наказателна отговорност. Държавата наказва всички обикновени хора, когато съгрешат или извършат нещо нередно. Сега е време и да понесат същата отговорност, каквато понасят и обикновените граждани за най-малките прегрешения. /БГНЕС

———–

Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата. Анализът е направен специално за БГНЕС.