Едно от най-противоречивите и отричани на много места в света вероизповедания - Свидетелите на Йехова, има собствен колцентър за попълване на паството. Този извод може да се направи след вчерашно обаждане на служебен телефон на „Утро“ от жена, представила се като Божена и говореща със силен чуждестранен акцент.
Вярвате ли, че в тези трудни времена има спасение, пита любезно Божена и направлява разговора към Библията „където пише за бог Йехова“.
„Не е ли той Истината“, любезно пита представящата се очевидно с чуждо име жена.
На въпроса знае ли къде точно се обажда, откровено отговаря „Не“.
След уточнението, че звъни в Русе, казва, че може да даде телефон за връзка на място и друг женски глас до нея започва да чете цифрите - 0878588***. Казва и на кого принадлежи номерът /той, както и името на контакта се пазят в редакцията/.
Събираме се в Зали на царството на Свидетелите на Йехова, продължава любезната и внимателна, но настойчива обработка Божена.
„Къде се се намира залата в Русе?“
„Не знам, свържете се по телефона и ще ви обяснят“, признава гласът и добавя, че е в Благоевград.
„Как реагират хората на тези обаждания?“
„Някои добре, други не“, отвръща Божена и не скрива, че острите негативни реакции са много повече от положителните. Но дори и петима на сто човека да откликнат, това е добър улов в мътната вода около коронакризата, в която притесненията на хората ескалират, а в такава ситуация лесните отговори и готовите решения винаги са добре приети. Дори да са погрешни и дори опасни.