Твърде вероятно е да не сте чували за Нахичеван - град в Азербайджан и столица на Нахичеванската автономна република.

Намираща се между Армения, Иран и Турция, тя е една от най-изолираните части на бившия Съветски съюз и е място, до което са стигнали все още много малко хора. Това географски откъснато парче от Азербайджан населява от 450 хил. души и е най-големият ексклав в света.

Освен това той е дом на впечатляващо красивия мавзолей, където е погребан Ной - библейски герой и един от големите пророци според исляма. Освен това има средновековна крепост, наричана от някои "Мачу Пикчу на Евразия", а на много места все още могат да се видят съветски жилищни блокове, намиращи се в силен контраст със златните куполи на джамиите.

Нахичеванската автономна република обявява независимост още през 1990 г. Няколко години по-късно тя се присъединява към също независимата Република Азербайджан. И все пак някои следи от социалистическото минало оставя и до днес своите следите - хората продължават да се притесняват да говорят определени неща на висок глас.

Пътуването до Нахичеван винаги е било изпълнено с препятствия. Заради уникалното си местонахождение по границата на бившия СССР, граничеща с членките на НАТО Турция и Иран, по това време територията е била нещо като таен есклав, недостъпен за повечето съветски граждани.

Дори 30 години след обявяването на независимост, републиката все още остава непозната за мнозина от рускоезичния свят, а и извън него.

Въпреки това днес всеки с азербайджанска виза може да влезе на територията на страната и макар че е сравнително безопасно място за посещение, властите продължават да са нащрек, когото на границата се появяват чужденци, тъй като все още много малко хора го правят.

Едно от най-забележителните места в страната и може би това, от което местните изпитват изключителна гордост е гробницата на Ной, като според азербайджанците произходът на името Нахичеван е свързано именно с пророка, което в превод от древните персийски езици означава "Земята на Ной".

Една от местните легенди разказва още, че когато голямото наводнение се оттегля, Ноевият ковчег се спира близо до планината Иландаг, смятана и до ден днешен за едно от най-мистериозните места в страната. Точно там пророкът и неговите последователи живели през останалата част от живота си, заради което се смята, че нахичеваните са техни потомци.

Днес, подобно на Северна Корея, азербайджанският есклав е един от малкото примери за световна икономическа автаркия, при която държава оцелява без особено голяма външна помощ или международна търговия.

Снимка: Wikipedia