Предпазна маска с двойно вакуумно нанопокритие от сребро и титан деакитвира вирусите и помага за предотвратяване на заразяване. Сензационната новина съобщи вчера на специална пресконференция ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев. Маската е създадена от екип на РУ, върху нея от 5 месеца работи екип от двама професори, 8 доктори и 4 изобретатели, разказа авторът на идеята инж.Койчо Митев. 
РУ се в ключва в кампанията за изработка на предпазни средства от самото начало на пандемията от Ковид-19, каза Белоев. Той припомни, че екип на ВУЗ-а изработи и подари над 3000 предпазни шлема, а също участва и в разработка на апарат за обдишване. Вчера внесохме заявка в Патентното ведомство за тази маска, която е с нанопокритие от сребро от едната страна и от титан от другата. В разширения екип са включени също специалисти от Софийския университет и Техническия университет в София. Под ръководството на декана на Биологичния факултет в СУ проф.Стоян Шишков в момента се правят изпитания с вируси върху русенската маска. 
Галваничните покрития с двата метала създават възможност при образуване на влажна среда, която възниква в процеса на дишането, през филтъра да протича електрически ток и именно той унищожава вирусите. Това обясни Койчо Митев. Маските са изработени от специален плат с френски сертификат, какъвто използват в шивашка фирма в Мартен, изработваща маски за Франция и Италия. Първоначалните експерименти в РУ започнали с маски от магазините и аптеките, които широко се използват от населението. Изследванията обаче показали, че тези платове не гарантират нужната безопасност. 
Регистрацията в Патентното ведомство продължава доста дълго - 18 месеца след депозирането на заявката могат да се правят публикации по темата, а самото издаване на патента става след още 2-3 години, уточни Койчо Митев. През това време обаче изобретателите имат право да лицензират своя продукт, а след това да продават лиценза на евентуални производители. С други думи, нищо не пречи след като преминат всички тествания и изпитания, да започне произвдството на маските, които няма да допускат вируса да преминава безпрепятствено от човек на човек, увериха от русенския екип. 
От същата материя и по същата технология с галванични нанопокрития от сребро и титан могат да бъдат произведени и предпазни костюми за медиците, които работят в инфекциозна среда. Важното е, че йоните унищожават всякакви вируси и не ги пропускат нито навътре, нито навън, увери Койчо Митев.
При всички случаи една такава маска би струвала далеч по-евтино от един PCR тест, уточни Белоев.