Никакви извънредни опашки за Гърция няма заради пандемията, всичко е пропаганда. Това заяви за „Утро“ управителят на туристическа агенция „MG Travel“ Милен Герасимов. Според него, репортажите от граничните пунктове са направени тенденциозно, за да откажат повече българи да изберат морето в южната ни съседка.
„Опашки на този пункт, от който даваха репортажи по телевизията, винаги е имало. Всяка година, когато се юрнат софиянци на юг, се чака по минимум час, а и два. Аз съм чакал 4 часа на Маказа преди три години. Този юли месец бях за десет дни в Гърция - минах за 8 минути на отиване и за 10 минути на връщане през Кулата. По радиото ми казват, че имало 4 километра опашка на границата, аз стигам там след два часа и има десет коли, за осем минути минах. Само пропаганда е това, разчитат на късата памет на хората. Да, на моменти има опашки, но такива е имало и предните години. Българи, румънци, сърби, потокът е огромен и винаги се е чакало. А в Гърция морето си е по-хубаво, няма място за сравнение с нашето. Цимент до цимента е нашето Черноморие, там не стъпвам. Бетон, бетон, бетон - не, не и не. Гърция - планини, плажове, малки хотелчета на три етажа максимум, тъй като високото строителство е забранено. Това искам аз, това искат и българите, защото въпреки всичко те не останаха в България. У нас такива условия има в луксозните комплекси, където всичко е прекрасно, но цената е 300 лева на ден“, каза Герасимов.
Бизнесът на туроператорите е паднал почти до нулата от началото на кризата, тъй като вече почти никой не пътува за никъде. „MG Travel“ е освободила почти целия си персонал и не е кандидатствала по схемата 60/40, тъй като няма откъде да осигури останалите 40%, за да допълни 60-те на сто от държавата. Офисът работи, но за да трупа загуби, защото клиентите са малко и съвсем спорадични, така че приходите не могат да покрият разходите. За първите седем месеца спадът на приходите е с 80%, при положение че до средата на март е работено нормално.
Основна част от бизнеса на „MG Travel“ са организираните екскурзии на българи за чужбина. Такива все още се предлагат, тук-там нещо се случва, но хората са уплашени и не пътуват. Как да замине някой на почивка, когато може да се окаже, че като се върне някой е въвел карантина и той не може да отиде на работа. А и дали работодателят ще го търпи? 
Според Герасимов обещаните от правителството 10 млн. лева за бранша са по-скоро опит за купуване на гласове за предстоящите избори, отколкото действителна помощ, тъй като все още не е ясно за какво, по какви критерии и на кого ще се дават. А се чака и разрешение от Европейската комисия, която може и да не се съгласи с това решение. 
Реална мярка за подкрепа и на туристическия сектор, и на домакинствата според управителя на „MG Travel“ би било държавата да раздаде на хората ваучери за почивки, без значение дали за балнеолечение, планина или море. В Словения за тази цел са отпуснати по 400 евро на човек. У нас също се говори за такова нещо, но засега само се говори.
„Политиците трябва да спрат да насаждат паника, защото в Швеция, където нямаше ограничения, пандемията вече приключва и сътресения за икономиката нямаше. Иначе ни остава само да чакаме ваксината, явно само тогава ще кажат „Айде стига толкова с мерките“. Но май на всички много им хареса да управляват в извънредно положение“, каза Герасимов.