Нов смъртен случай вследствие на инфекция от коронавирус, обяви Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Това е 50-годишен мъж от Борово, който е лекуван в МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла, след това е приведен в Ковид-отделението на УМБАЛ „Медика“, но вчера сутринта е починал. 
С това случаите на заразени с Ковид-19 в Русе станаха 235, като към момента 156 се лекуват. 44 от тях са настанени в болници, а другите 112 са на домашно лечение.
Към вчерашна дата няма нови доказани случаи на заразата в дома за стари хора „Възраждане“. В събота стана ясно, че там инфекцията е стигнала до 90 души, като 83 от заразените са потребители на дома, а 7 от болните са служители. Два са смъртните случаи на заразени - 86-годишна жена, която почина на 30 юли, и 80-годишен мъж, който издъхна миналия понеделник, въпреки че беше интубиран. 
От останалите обитатели на дома 25 са настанени в лечебни заведения, като 21 от тях са в УМБАЛ „Канев“, 3 - в УМБАЛ „Медика“, а един се лекува в Белодробната болница. 16 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в Николово, която е на Община Русе, други 38 обитателя на дома са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а двама души без оплаквания, които са били в домашен отпуск, остават под домашна изолация. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат шофьорът на линейката, електротехникът и едната санитарка. Другата санитарка, медицинската сестра, трудотерапевтът и социалният работник са под домашна карантина.
Плъзналата в социалното заведение зараза предизвика размяна на обвинения и реплики между институциите. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на пресконференция в София заяви, че ситуацията е била подценена от кметската управа и затова се е стигнало до големия брой инфектирани. 
Навременни и строги - такива, каквито изисква извънредната ситуация, са взетите мерки в дома. Няма нищо пропуснато, категоричен бе управителят на Белодробната болница д-р Христо Метев.
„Налице е ръст на заразените в национален мащаб. Нови заболели има и в дом за възрастни хора във Варна. Действията на Община Русе, социалните работници и персонала на дома са съгласувани със спуснатите от РЗИ и Министерството на здравеопазването заповеди, препоръки и мерки. Дори и под карантина, общинското ръководство е работило активно по 10 часа на ден и обвиненията за неглижиране на проблема са неуместни“, заяви и.д. кмет Енчо Енчев.