Предстои да бъде направен цялостен ремонт на сградата на операта, каза вчера нейният директор Иван Кюркчиев. Фирмата, която беше започнала ремонта на покрива след поройните дъждове преди месец, е спазила ангажимента си да се включи активно в разчистването на огромните поражения при гасенето на огнената стихия. 
Сега предстои да бъде изработен проект за основно ремонтиране на сцената, но също и на съседните помещения, на фоайетата, каза Кюркчиев. Според него сега е моментът да се отстрани, доколкото е възможно, и проблемът с потъването на сградата, което предизвиква доста грижи на ръководния екип на културния институт. 
За съжаление, всичко това налага сериозна редукция на нашата художествена програма, която ние тъкмо бяхме подготвили след принудителната „ваканция“ заради пандемията с коронавируса, добави Кюркчиев. 
На 6 юли ще бъде представена на импровизираната „сцена“ върху фонтана на ларгото оперната постановка „Набуко“, която в момента солистите, оркестърът и хорът усилено репетират в помещения извън изгорялата сцена. Спектакълът ще могат да видят всички, които пожелаят, тъй като входът ще бъде безплатен. След това артистите ще получат кратка лятна ваканция. А след нея ще се съберат отново, за да се подготвят за следващия сезон.
За Русенската опера той ще започне с Девета симфония на Бетовен под диригентството на Йордан Камджалов във Варна на 1 септември. Билетите за концерта отдавна са продадени, русенци ще чуят Деветата ден по-късно, на 2 септември, увери Иван Кюркчиев. В началото на оперната есен публиката може да очаква „Кармина Бурана“, „Българи от старо време“ /със специално посвещение на пожарникарите, които спасиха сградата от още по-големи поражения/, балетен галаспектакъл на 5 октомври, а също и премиера на операта „Джани Скики“.