Изпратеният във Варна PCR тест на кмета Пенчо Милков е положителен, но въпреки това вчера той бе изписан от Белодробната болница без оплаквания и остава под карантина в дома си, съобщи за „Утро“ управителят на болницата д-р Светослав Дачев. Резултатът пристигнал в Русе във вторник около 21 часа вечерта. Веднага му е взета втора проба, чийто резултат ще бъде известен днес късно вечерта и по всяка вероятност също ще бъде положителен, смята белодробният специалист. 
Мотив за изписването на Милков е заповед на доскорошния здравен министър Кирил Ананиев от 1 юли, според която пациент, който поне 10 дни е бил на легло и в последните три от тях не е имал никакви респираторни оплаквания, може да бъде изписан от съответното заведение, но с указания за задължителна карантина. 
Благодарение на това Пенчо Милков успя да отбележи вчерашния си рожден ден не в болнична стая, а в домашна обстановка.
Пенчо Милков постъпи в Белодробната болница на 6 юли в средно тежко състояние - с температура, кашлица и пневмония. По-късно стана ясно, че той е имал симптоми за заразата 3-4 дни по-рано, но е отдал отпадналостта си на преумората покрай кметските си ангажименти. После се разбра, че с коронавирус са заразени и двама от заместниците му - Златомира Стефанова и Енчо Енчев, но те бяха без симптоми и се върнаха на работа след двуседмична карантина.
„Тази трудна за мен година очевидно е отслабила имунната ми система и днес научих, че ще трябва да се преборя с COVID-19. За един кмет не е трудно да прихване болестта при многобройните контакти, които работата ни налага. Вярвам, че ще се преборя с вируса. Днес, повече отвсякога, призовавам русенци да спазват мерките за безопасност и предписанията на лекарите“, написа при постъпването си в болницата Пенчо Милков в профила си във фейсбук.
Благодарение на квалифицираните грижи на екипа в специализираното отделение за лечение на пациенти с коронавирус състоянието му първо бе стабилизирано, а след това тръгна към подобряване, но явно заразата при него е по-упорита и вирусът все още не е изчистен.