Зам.-кметът Енчо Енчев, който за втори път беше заразен с коронавирус, вчера беше изписан от Белодробната болница. Благодарение на лекарските грижи той се пребори с двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност. Това беше добрата новина през вчерашния ден.
Иначе от РЗИ отчитат, че през изминалата седмица заразените с коронавирус в областта са се увеличили три път - 267 нови случая срещу 90. Антирекордът засега е отбелязан в четвъртък с 55 души, заразени с коронавирус. 29 души са излекувани, но петима загубиха битката с коварната болест.
Само за трите дни от петък до неделя положителни PCR тестове са дали 121 човека. 95 от общо заразените с коронавирус са от Русе, между тях са петима ученици и две учителки. Три от подрастващите са от Английската гимназия, и по един от ОУ „Иван Вазов“ и гимназията по електротехника. Двама домуващи са заразени и в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“. Това са двама мъже на 65 и 75 години. Останалите заразени са от Басарбово, Сандрово, Бяла, Лом Черковна, Стамболово, Красен, Щръклево, Николово, ново село, Червен, Бабово и Мартен.
Заради усложнената здравна обстановка Областният оперативен щаб се събира извънредно днес. Очаква се да бъде взето решение за въвеждането на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки. Освен това ще бъде обсъден алгоритъм за временно прекъсване на учебния процес и преминаването от присъствена в дистанционна форма на обучение на едно училище, група училища или всички учебни заведения на територията на дадено населено място и или в цялата област.
Общо броят на диагностицираните с Ковид-19 от март насам вече е 818, като активните до момента са 376. Излекуваните станаха 413 с последните двама от неделя. За съжаление, в събота почина 78-годишен мъж в болница „Медика Русе“.