Задържаният в сряда вечерта заради лихварство Ю.М. е освободен от ареста, но има забрана да напуска на града и страната, научи „Утро“. Първоначално срещу него беше повдигнато обвинение за незаконна лихварска дейност, но от петък 43-годишният русенец е обвинен и в пране на пари.
В началото на дейността му преди няколко години негов познат му е дал голяма сума за начален капитал за развиване на незаконната дейност. Уговорката била парите да се върнат с нужната надбавка, но междувременно човекът починал. Сега Ю.М. не успял да докаже дали полученият първоначален капитал е върнат, което ми донесло и новото обвинение.
Както „Утро“ съобщи, акцията срещу Ю.М. бе проведена от Гранична полиция по сигнал от потърпевши, че не могат да покриват непосилните 10-процентови месечни лихви по взетите от него заеми и така за сравнително малки суми губели имоти, автомобили, златни накити, въобще всичко с висока стойност и лесен пазар. Дейността на Ю.М. била наблюдавана повече от година до задържането му в сряда в къщата му в Бъзън. След обиск в още два негови апартамента, два гаража и в мерцедеса му бяха намерени 114 500 евро, 70 000 лева и три килограма златни бижута. Открити бяха още много нотариални актове за недвижими имоти, а в автомобил в автокъща по Паметника на русофилите бяха намерени талоните на 20 коли, 15 от които вече били изложени там в търсене на купувачи. 
Успоредно със задържането на Ю.М. в четвъртък в Русе имаше и акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ срещу фирмата за бързи кредити „Терра кредит“. По неофициални данни нейна цел е била група от ММА бойци, специализирана в силово събиране на дългове. За операцията не бе дадена никаква информация и това доведе до объркване, че граничарите и антимафиотите работят по един и същ случай.