Климатът се променя! Винаги се е променял и ще се променя! Днес това се случва с все по-бързи темпове, поради човешка дейност.
Благодарение на технологиите и хората можем да проследим приблизително промените във времето, да направим прогнози за бъдещето и да научим как те влияят на нас. Доказано е, че климатът има голямо влияние върху транспорта, туризма и дори здравето ни. Достатъчно ли е обаче да ни промени? Какво точно се променя в нас? 
Както вече знаем, някои аспекти от живота ни зависят от климата. Дори на пръв поглед нещо малко и незначително да е различно, ние се променяме. 
Живеем в свят на технологии. Днес знаем какво се случва на другия край на света. Всичко е само на един клик разстояние. Ако нещо в климата се промени и нашите представи за света се променят. Наскоро попаднах на репортаж, в който се говореше как през 2080 година Дунавската равнина ще прилича на пустиня. Тогава предположиха, че бъдещите поколения ще отглеждат различни култури от сегашните. Така те ще променят начина си на хранене. Това ще бъде неминуемо голяма промяна и в техния живот. Ако тогава аз все още живея тук, в родния ми град Русе, аз ще съм се променила.
Макар да казват, че човек е това, което яде, аз мисля, че най-съществената промяна в нас е някъде другаде. От малка мечтая да отида във Венеция, да видя бяла мечка в естествената й среда и да посетя Малдивските острови.
Когато мечтаеш, фокусираш живота си върху това, твоите желания да се превърнат в твоя реалност. Поради промяната в климата ледниците се топят.
Те са естествения хабитат на белите мечки. През това време се покачва нивото на Световния океан. Това означава, че ако климатът продължи да се променя, Венеция и Малдивите ще потънат, а с тях и моите мечти.
Ако всичко това се случи и венецианските канали, райското кътче земя насред океана, белите мечки и мечтите ми се окажат под вода, аз ще трябва да обърна фокуса на моя живот. За мен човек е това, което са неговите мечти.
Макар Александър Дюма да казва: „Моите мечти нямат граници - аз винаги искам невъзможното“, какво ще се случи, ако дори не можем да си го представим. 

Вивиан ДОЧЕВА