Круизният туризъм по река Дунав е поредният потърпевш от повсеместните ограничения заради настъплението на коронавируса. Поради пандемията сезонът започва четири месеца по-късно от обичайното. Две трети от заявените пътувания са отменени и на обичайното място под хотел „Рига“ са акостирали само четири кораба.
„За съжаление, не можахме да стартираме през март, както беше планирано, а едва сега през юли. Налагаше се редица пъти да сторнираме круизи, агенции и компании да отказват кораби, подложени под натиска и ограничението, което се въведе в световен мащаб“, казва директорът на „Дунав турс хотелс“ Росен Осенов.
От четирите кораба, акостирали в Русе до момента, само един пристигна със съдействието на български туроператор - пасажерът „Виста стар“. Той бе запълнен наполовина заради мерките за сигурност. Пътуващите с него 131 германски туристи обаче не се притесняват. Те направиха традиционната обиколка на Русе, разделени на няколко групи, разгледаха забележителностите, влязоха в различни магазини и отнесоха на борда български сувенири. Някои от чужденците са идвали и друг път в града, но сега им прави впечатление, че има много малко туристи за разлика отпреди.
Дали този кораб ще бъде последван от други, е трудно да се кажа, коментират туроператорите. Причината е в увеличения брой на заразени у нас, което поставя България в рисковата зона.
„Имаме проблеми с вкарването на България в различни по цветове списъци, което прави почти невъзможно посрещането на такива хубави круизни кораби, на чужденци, каквито сме свикнали да виждаме всяка година. Ние сме готови да ги посрещнем и се надявам да дойдат още кораби“, казва Росен Осенов.
Засега по реката пътуват само европейски туристи. Групите от САЩ, Канада, Австралия и Великобритания изцяло са анулирали резервациите си.