Собственик на фирма за бързи кредити, който от години раздавал пари срещу голяма месечна лихва, е арестуван, а вчера му е повдигнато обвинение за лихварство. Акцията е проведена от служители на Гранична полиция под надзора на Окръжна прокуратура.
43-годишният Ю.М. бил следен отдавна по сигнал от потърпевши в Регионалния граничния сектор в Русе. 
В сряда рано сутринта екипи от гранични служители са ударили едновременно два негови апартамента и два гаража в Русе, две къщи в града и в Бъзън, в едната от които живеела майка му, както и автокъща в района на Русофилите, където той заложил за продан коли на длъжници. Основно е претърсен и собственият му нов мерцедес. Открити и иззети са нотариални актове за земи, апартаменти и къщи, които хора, взели заеми, са заложили до връщане на сумите, записи на заповеди, 114 000 евро, 70 000 лева и три килограма златни накити. В автомобил в автокъщата са открити 20 талона за леки коли, като 15 от тях били изложени за продажба. Собственикът на автокъщата не знаел за далаверата и затова не е задържан, а само разпитан. Автомобилите са запечатани до изнасянето им от къщата на охраняемо място.
Вчера служители от звеното за бързо реагиране са претърсили и офиса на фирмата в центъра на Русе, откъдето са изнесли документи, свързани с лихварската дейност на Ю.М.
По-късно следобед полицаите спираха за щателни проверки автомобилите, автобусите, дори и камионите, излизащи от Русе към Бяла. Акцията беше във връзка с разработката срещу обвинения в лихварство, но не беше съобщено кой още е в полезрението на полицията и трябва да бъде задържан.  
По неофициална информация Ю.М. от години е раздавал пари назаем срещу 10% месечна лихва. Много от длъжниците не успявали да се разплатят в срок и това им коствало отнемане на заложените имоти, вещи, бижута и автомобили, които впоследствие лихварят продавал.
По случая е образувано досъдебно производство. До вчера са установени 20 длъжници, които той системно притискал, но работата с него продължава до разкриване на цялостната му дейност.