Студен резерв ще се ползва при необходимост само от държавната ТЕЦ Марица Изток II. Това разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов.

Веднага след края на днешното правителствено заседание, което се проведе чрез видео връзка заради заразени с COVID-19 служители, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде в парламента, за да разясни въпроса.

„Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ Марица Изток II. Ще те държа лично отговорна”, нареди Борисов на министъра.

Минути по-късно Теменужка Петкова пристигна в парламента, за да говори с депутатите от енергийната комисия.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то на държавната ТЕЦ Марица Изток II, каза тя.

Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ Марица Изток II е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова.