Срещата на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.  Брифингът беше излъчен на живо от гръцкия правителствен канал.

Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис.
Субсидиите са за над 19 милиарда евро, към тях са добавени около 12,5 милиарда евро заеми, за да се достигне крайната сума от 32 милиарда, за която говорихме отдавна, вече няколко месеца, каза премиерът.
Той заяви, че парите се отпускат при редица условия, които са “по-благоприятни” от тези за обичайните национални проекти.
“По отношение на многогодишния европейски бюджет, въпреки намаляването му, постигнахме две неща. Първо, увеличаване на ресурсите, които Гърция ще получи от кохезионния фонд, и второ, ресурсите на Фонда за обща селскостопанска политика остават стабилни за нашите земеделски производители”, каза Мицотакис.
Той увери, че средствата няма да бъдат пропилени.
“Скоро ще представим план за индустриално преструктуриране на страната. Важният европейски капитал, който ще бъде на наше разположение, ще инвестираме в полза на всички гърци, сферата на труда, прехода към зелена икономика”, каза премиерът.
“Това е уникална възможност за Гърция, за цяла Европа, да направят скок напред”, каза той.
“За следващите три години, освен средствата, с които разполагаме от многогодишния бюджетен план, имаме още един основен инструмент. Той ще финансира инвестиции и реформи, предназначен е за шест години и ще ни даде възможност да изпълним плана за трансформация на страната”, каза Мицотакис.
Приоритетите за разпределението на средствата в Гърция ще бъдат обсъдени през следващите седмици, до 15 октомври програмата за заем ще бъде представена на Европейската комисия.
От своя страна Кипър ще получи повече от 2,7 милиарда евро от многогодишния бюджет на Европейския съюз и от фонда за икономическо възстановяване, заяви президентът Никос Анастасиадис.
“Изразявам пълното си удовлетворение, защото след много дни и интензивни преговори Кипър постигна икономическите цели, които си е поставил във връзка с многогодишния план и плана за възстановяване на Европейския съюз. По-конкретно, след постигане на споразумение, Кипър ще може да получи повече от 2,7 милиарда евро. Сумата от 1,451 милиарда евро ще дойде от многогодишния финансов план за 2021-2027 г., а останалата част – от фонда за възстановяване, насочен към премахване на последствията от пандемията и насърчаване на развитието на кипърската икономика“, написа Анастасиадис на страницата си във Фейсбук.
Според него министърът на финансите ще разкаже подробно за разпределението на средствата в следващите дни.
“Освен това с оглед на извършените от Турция нарушения и след моята намеса беше включена разпоредба. Според нея финансирането на трети страни, включително Турция, от Европейския съюз, зависи от тяхното спазване на принципите на Хартата на ООН и международното право”, каза президентът на Кипър.