Нови две съдебни решения зачеркват исканията на синдика на Русенска популярна каса сделките на обезщетени с имоти вложители да бъдат развалени и недвижимата собственост да се върне обратно в масата на несъстоятелността, за да се даде повторен старт на разпределението на имуществото. Според Окръжния съд на първа инстанция няма нищо нередно в получените компенсации, но решението може да се обжалва. Така вече четири отделни случая бяха решени в полза на обезщетените вложители, които според магистратите трябва да запазят прехвърлените имоти, но предстои разглеждането на още десетки идентични дела.

Единият от случаите касае вложителка със солидните 126 000 лева, която след затъването на кредитно-спестовната кооперация била сред обезщетените с апартамент. Така насреща си тя получила жилище в кв.“Чародейка“ за 92 000 лева, което по данъчна оценка струвало 28 275 лева. По-късно го продала за 70 000 лева. Цялата операция не й е възстановила влога, но поне е ограничила загубите.
Другата сделка, която синдикът на касата поиска да бъде развалена, е с вдовица, участвала в касата с 37 500 лева. Тя решила да преведе още 6500 лева, за да се сдобие с апартамент за 44 000 лева. За имота впрочем имало 49 наддавания и той бил продаден за сума 5 пъти надвишаваща данъчната му оценка.
Както „Утро“ писа, покрай краха на Популярна каса, се прибегна до решението хората, вложили десетки и стотици хиляди лева спестявания заради обещани високи лихви, да получат вместо парите си имоти от портфолиото на кооперацията. Поради простата причина, че няма как да получат парите си обратно, защото сметката е празна. Така десетки вложители се сдобиха с апартаменти, терени и различни имоти, за да не пият по една студена вода. Синдикът на касата обаче стартира оспорване на тези сделки, защото според него не са справедливи, нарушават се правата на останалите некомпенсирани вложители. Засега, според съда, правото не е на негова страна, но предстоят още серия произнасяния.
В същото време част от засегнатите обръщат внимание, че за всяка отделна сделка се води отделно дело, а общият брой не е никак малък. Това коства хиляди левове разноски за адвокатски хонорари и съдебни такси, които се плащат от масата на несъстоятелността, тоест от парите, които се очаква да бъдат разпределени между попарените от фалита вложители. Справка показва, че само за описаните два последни случая разходите за една съдебна инстанция възлизат на 4200 лева.