Русенската структура на партия „Възраждане“ се стопи като снежна топка. Часове след новината, че русенското ръководство е последвало примера на партийната ядка в Бургас и е напуснало не само ръководните позиции, но и самата партия, на сайта на „Възраждане“ името на председателя Дилян Саманджиев и координатите за връзка бяха заличени. Така русенските „възрожденци“ останаха само с една препратка към фейсбук страницата си, където продължават да качват пламенни, макар и анонимни призиви „Мафията вън“ и „Оставка, съд, затвор!“. 
Избраният от гражданската квота на „Възраждане“ кмет на село Николово Златан Ванев сам потърси връзка с вестник „Утро“ по този повод. Той настоя да обясни, че не е член на „Възраждане“, но след случилото се държи да се дистанцира. „Движение „Възраждане“ в Русе се разпада. Напуснали са го почти всички членове. Щом е така - и аз ще се разгранича от него. Не мога да го напусна, тъй като не мога да напусна нещо, в което не членувам. Аз нямам нищо против, нямам никакви претенции нито към русенските членове, нито към националното ръководство. Реших да бъда издигнат за кандидат-кмет от гражданската квота на тази партия, тъй като зад мен трябваше да застане някаква политическа сила, а младите хора от „Възраждане“ имаха добри идеи и бяха заредени с ентусиазъм. В сегашната ситуация обаче не мога да остана свързан с движението“, каза Ванев. „Нямам намерение да се присъединявам към друга политическа  сила - бих се присъединил единствено към някой, който би ми подписал документ, че ще помогне да свърша това, което искам: а аз искам канализация на Николово и много други неща, които да направят селото европейско - но такъв документ няма кой да подпише“, заключи Ванев. 
Хора от обкръжението на Дилян Саманджиев, които вчера отговаряха на неговия телефон, увериха, че експредседателят и настоящ общински съветник сам ще се обади в редакцията, за да обясни дали ще стане независим в Общинския съвет и въобще да даде повече информация за причините за масовото напускане. До редакционното приключване на броя такова обаждане не последва. 
Русенската структура на движение „Възраждане“ е учредена в началото на юни 2017 г. Според запознати недоволството на някои регионални партийни организации е предизвикано от несъгласието им с поведението на националния председател Костадин Костадинов, който използвал „Възраждане“ като еднолична фирма, не спазвал устава и си присвоил партийната субсидия от 1 млн лева. 
Според информация, разпространена в интернет пространството, мотивите за напускане на Дилян Саманджиев, неговия заместник Георги Георгиев, секретаря Александрина Йорданова и други активни членове, са свързани с „оперативната работа на организацията в национален план и отношението на ръководните кадри към отделните структури“.